Piteåföretaget Sunpine och Kreativgruppen i Luleå, slog sina påsar ihop för att lära sig mer om hur klimakteriet påverkar arbetslivet. De tog hjälp av klimakteriecoachen Åse Borgeryd som höll tre olika föreläsningar/utbildningar, först en för chefer/ledare på företagen, sedan för kvinnliga anställda och till sist för företagens samarbetspartners, kunder och andra inbjudna.
– Det blev en trestegsraket, säger Joakim Hedqvist, verksamhetschef Nord vid Kreativgruppen, som tycker att den riktiga katalysatorn kom efter att kvinnorna haft sin föreläsning.
– Då var det okej att prata om klimakteriet på fikarasten, både för män och kvinnor. Det var som att stigmat försvann, säger han.
David Öquist, vd på Sunpine håller med:
– Spontant så har det gett oss mycket mer än vad vi förväntade oss. Det känns som att vi har haft otroligt bra och ärliga samtal i fikarummet kring det här, säger han.
Åse Borgeryd, som blev kontaktad av företagen, öppnade upp och bjöd på sin egen klimakterieresa.
Vad hoppas du att det här kan ge företagen?
– Att kvinnor kan få mer förståelse. Att man inser att en kvinna, nästan från en dag till en annan kan bli ganska förändrad, och det behöver inte betyda något annat än klimakteriet.
Hon menar att en åtgärd arbetsgivaren kan göra är att skala av och anpassa arbetsuppgifter.
– Man ska våga ta av sig en kofta om man svettas, det ska inte vara skambelagt. Kvinnor som hamnar i klimakteriet kan också blöda mycket och kanske inte ens kan vara på jobbet. Det ska man våga säga till sin arbetsgivare.
Åse Borgeryd menar att det händer mycket i kvinnors liv i den åldern då klimakteriet kommer. Man kanske har tonårsbarn hemma eller föräldrar som börjar bli sjuka. Många jobbiga faktorer kan till sist leda till utmattningssyndrom.
– Har man kört i ett rasande tempo i nästan hela sitt liv och så hamnar man i hormonell obalans, då tar det stopp.
Studier som gjorts på sambandet mellan klimakteriet och kvinnors arbetsliv visar att både arbetsförmåga och relationer till kollegor och chefer kan påverkas.
På Sunpine i Piteå jobbar 82 anställda, varav 30 är kvinnor. Kreativgruppen, med kontor i bland annat Luleå, har 40 anställda varav 32 är kvinnor.
Borde andra företag ta efter er?
– Tveklöst ja. Jag tänker att det är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare, men också att det är bra att ha en större förståelse som arbetsgivare, säger David Öquist som menar att om man inte är på topp en dag, så kan man sätta ord på det.
– Det har även varit förvånansvärt positivt bland våra manliga anställda. Många lever i närheten av kvinnor och man är allmänt nyfiken på att lära sig mer. Jag har själv lärt mig massor.
Joakim Hedqvist konstaterar att man nu börjat titta över vilken slags företagshälsovård man vill erbjuda.
– Likväl som vi har hjärt- och lungräddning kan vi lika väl få in det här i vårt arbetsmiljöarbete, säger han och menar att man hela tiden måste hålla diskussionen levande.
Företagens satsning har också redan gett ringar på vattnet med hejarop på sociala medier och medial uppmärksamhet, till och med utomlands.
– Finska Yle hörde av sig och tyckte det var intressant. De hade frågat runt bland finska företag och där var det väldigt få som överhuvudtaget pratade om klimakteriet, säger David Öquist.