Kortare köer har främst skett vid sjukhusen i Piteå, Sunderbyn och Gällivare. Bakom de genomförda operationerna finns ett omfattande samarbete mellan olika kliniker.
Exempelvis har en operationssköterska tillfälligt lånats ut från öron-, näsa- och halskliniken till centraloperation på Sunderby sjukhus. Det gör att man kan sätta ihop ett komplett operationslag för att operera barn som har problem med halsmandlarna. Hittills har 22 barn kunnat opereras tack vare detta.
Att genomföra dagkirurgi är positivt för patienterna och kortar köerna. Här handlar det om patienter som behöver förminska sin prostata då de har svårigheter att kissa. Operationerna genomförs vid Gällivare sjukhus.
– Vi väljer noga ut patienterna och använder oss av metoder som är väl beprövade. Nu opererar vi två till sex patienter varje vecka, säger Roger Brännström, verksamhetsområdeschef för allmänkirurgi och urologi.
Vid Piteå sjukhus opereras det på samtliga operationssalar tre av fem vardagar per vecka. Tack vare det har man kunnat korta väntelistorna med totalt 49 patienter, 34 av dem inom ortopedi och 15 inom öron, näsa och hals.
I Luleå har man flyttat en del enklare undersökningar av livmodern från centraloperation till gynmottagningen. Det gör att centraloperation frigörs för mer avancerade gynoperationer.
– Vi undersöker om det är möjligt att flytta fler av de mindre gynoperationerna för att korta köerna ännu mer, säger Iris Mukkavaara, tillförordnad verksamhetsområdeschef för obstetrik/gynekologi.