- De som är duktiga på data, så kallade "hackers" har inte haft någon plats att göra något bra av sina kunskaper tidigare, säger Cecilia Carlsson, rekryterare.
Utbildningen kommer att ha trettio platser och under tre år kommer de blivande detektiverna att utbildas i digital kriminalteknik, juridik och etik men också muntligt och skriftligt framförande så de kan presentera bevis i rättsalen.
- De brott som ökar mest är digitalbrott men samtidigt finns ingen kompetens inom det, säger Carlsson. Den här utbildningen är utvecklad tillsammans med branschfolk på uppdrag av regeringen.
Både tjejer och killar
Runt högskolans monter trängdes i går ungdomar i täckjackor, kamouflagekläder ochjeans instoppade i stövlar.
Intresset för utbildningen har varit stort runt om i Sverige, enligt Carlsson och det är ungefär lika många killar som tjejer som visat intresse. Många av dem är dataintresserade.
Carlsson hoppas att de lyckas rekrytera duktiga ungdomar som vill jobba för den "goda sidan" och hon tror att det är möjligt eftersom att polis och kriminaltekniker är populära yrken. Hon berättar också att datahackers går under olika benämningar och står på olika sidor.
- Det finns "bad guys" som kallas Black hat hackers, White hat hackers som har ett gott syfte och vi som kallas Purple hat hackers på grund av skolans profilfärg lila.
Efter avslutad utbildning kan detektiverna söka jobb med sin kandidatexamen hos polismyndigheten, jobba som säkerhetskonslut eller som utbildare.