Nu kan du nominera till Årets Pitebo

Nu startar nomineringsprocessen för Årets Pitebo. För 33:e året ska utmärkelserna Årets Pitebo, Årets utflyttade Pitebo och Årets mentala Pitebo delas ut. Ny jurymedlem är Pensionatets vd Lisa Hellmér, som också blev Årets Pitebo 2020.

Juryn i Årets Pitebo: Fredrik Nilsson, PDOL, Mari Gustafsson, Piteå-Tidningen, Lisa Hellmér, Pensionatet, och Svante Blomqvist, PDOL. "Vi tycker att det är viktigt för Piteå och kul att uppmärksamma goda och viktiga insatser. Det känns fint att bidra till samhället på det sättet", säger Mari Gustafsson.

Juryn i Årets Pitebo: Fredrik Nilsson, PDOL, Mari Gustafsson, Piteå-Tidningen, Lisa Hellmér, Pensionatet, och Svante Blomqvist, PDOL. "Vi tycker att det är viktigt för Piteå och kul att uppmärksamma goda och viktiga insatser. Det känns fint att bidra till samhället på det sättet", säger Mari Gustafsson.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-06-10 00:05

– Jag tycker att det är väldigt roligt att jag får vara med. Jag fick Årets Pitebo för att jag bryr mig om Piteå som helhet, att det ska gå bra för alla och det tänker jag är en bra ingång i juryarbetet, säger Lisa Hellmér.

Hon utgör jury tillsammans med Svante Blomqvist och Fredrik Nilsson från PDOL samt Mari Gustafsson, chefredaktör på Piteå-Tidningen.

– Lisa är en profil i Piteå som vi tycker kompletterar juryn väldigt bra, säger Fredrik Nilsson.

Sedan starten 1990 är Årets Pitebo den enda traditionen som lever kvar i samma bemärkelse i Piteå dansar och lers historia. Förutom festivaluppehållet 1993 har de tre utmärkelserna delats ut under alla år i samarbete mellan PDOL och Piteå-Tidningen.

Under måndagen öppnar nomineringen. Engagemanget har alltid varit stort och juryn hoppas att det fortsätter även i sommar.

– Vi har fångat upp väldigt många för oss okända guldkorn genom åren som vi kanske aldrig skulle haft en chans att hitta annars. Att folk nominerar och tänker till är jätteviktigt för vårt arbete, säger Mari Gustafsson och fortsätter:

– Det är lätt att tänka att den personen borde de ha koll på, vi har koll på många men inte alla.

Juryn vill gärna se en motivering också och om det är många som nominerar samma person tas det också i beaktande.

Fredrik Nilsson tycker att det är en del av charmen att det är så många som engagerar sig.

– Varje år vi ringer runt till de som blivit utsedda blir de väldigt glada och jag behöver aldrig förklara vad priset är. Årets mentala Pitebo kanske inte har stenkoll men det är så roligt när man ringer för de blir så glada, säger han.

Svante Blomqvist minns exempelvis före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist som fick utmärkelsen Årets mentala Pitebo 2001.

– Hon var borta och friidrottade men hennes mamma och pappa kom hit. Det är fantastiskt, säger han.

Arne Ljungqvist, känd för sitt antidopingarbete, fick samma utmärkelse fast 2019.

– Han kom också upp och han var lycklig över priset, säger Svante Blomqvist.

– Det finns en Pitebo i varje världsdel och det är kul att hitta de här guldkornen som har en koppling. Det kommer vi inte att hitta här i juryn, där behöver vi folket som nominerar, säger Fredrik Nilsson.

Sista nomineringsdag är 13 juli. Priserna delas ut under lördagen på Stora scenen på PDOL.

undefined
Årets Pitebo 2023: Tore Curstedt blev Årets utflyttade Pitebo, Emil Hansius Årets Pitebo och Madelene Andersson och Martin Persson blev Årets mentala Pitebo och fick ta emot priset för Missing Peoples räking. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!