– Det känns väldigt positivt att Norrmejerier kan höja ersättningen. Konkurrens är tuff, men med den här höjningen så närmar vi oss Arla som haft högre ersättning.
Enligt Herbert Nyman så var särskilt det första halvåret 2017 tufft och det följdes av dåliga skördar på många håll i länet.
– Vi behöver framtidstro i branschen. Inte minst för att vi behöver nya yngre entreprenörer som vågar satsa. Förutom att mjölkpriset stiger så har ju regeringen avsatt 100 miljoner till det norrländska jordbruket så det blir ytterligare en liten påspädning för den enskilda bonden.
– Det är också glädjande att så många konsumenter väljer Norrmejeriers produkter, säger Herbert Nyman.
För en snittbonde i Norrbotten med 60 kor som levererar 7 000 ton mjölk betyder höjningen med 20 öre cirka 150 000 kronor i ökade intäkter. Höjningen gäller så väl vanlig som ekologisk mjölk.
– Det här är ett efterlängtat besked till ägarna och det känns bra att kunna berätta det nu, säger Norrmejeriers ordförande Ulla Bergström.
Sedan 1 januari 2017 har Norrmejerier höjt ersättningen med sammanlagt 80 öre.
– Nu hoppas jag på en fortsatt stabil och hög prisbild. Det behöver vi för att långsiktigt trygga mjölkproduktionen i Norrland, säger Ulla Bergström.
Prisuppgången kan ses i ljuset av krisen inom mjölk- och mejerinäringen som inleddes hösten 2014 när Ryssland stängde gränserna för europeiska mejeriprodukter. Ett mjölköverskott uppstod hos mejerier som tidigare exporterat till Ryssland. Våren 2015 försvann mjölkkvoterna inom EU vilket drev på en produktionsökning. Mjölköverskottet ledde till låga priser på mjölkpulver och byggde stora lager ost.
Men tack vare en stark hemmamarknad påverkades Norrmejerier inte nämnvärt av priset på mjölkpulver. Däremot gav konkurrensen av europeisk lågprisost negativ effekt även för norrländska ostar.
– Under krisen stärktes medvetenheten om betydelsen av det lokala ursprunget på all mat och efterfrågan på norrländska mejeriprodukter har ökat markant. Vi hoppas att ett högre avräkningspris på sikt kan leda till att fler mjölkbönder vågar satsa på framtiden. Mjölken behövs som ett hållbart livsmedel i Norrland, säger Ulla Bergström.
Norrmejerier är en ekonomisk förening som ägs av cirka 460 lokala bönder varav 390 är aktiva mjölkleverantörer i Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrlands och Jämtlands län.