Nu får Eivor bostadsköa

Pitebo ändrar sig och låter även personer med hyresskulder få stå i bostadskön utan att först reglera skulden, men någon lägenhet kan de nog inte räkna med.

Nu får Eivor Bergdahl stå i bostadskön, men för att få bostad får man inte ha skulder. Pitebo har inte meddelat huruvida Eivors sedan länge preskriberade skuld ska betraktas som just preskriberad. (Arkivbild)

Nu får Eivor Bergdahl stå i bostadskön, men för att få bostad får man inte ha skulder. Pitebo har inte meddelat huruvida Eivors sedan länge preskriberade skuld ska betraktas som just preskriberad. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2018-05-12 13:00

Pitebo är ett kommunalt bolag och har till skillnad från privata bostadsbolag ett samhällsansvar. PT har nyligen berättat om 83-åriga Eivor Bergdahl som inte fått stå i bostadskön eftersom hon haft en hyresskuld sedan 90-talet. Förvisso preskriberad sedan länge, men Pitebo har krävt att hon trots detta ska visa god vilja i skuldfrågan.

Eivors son, som har fullmakt att företräda henne, har sagt att han betalar om så krävs, men i det svar han fått finns ingen lösning i den riktningen

– Det är bra att hon får rätt att stå i bostadskön. Huruvida det löser min mammas utsatta situation är mer osäkert. Enligt vad jag förstår av köns poängsystem så kan det ta ett par år att få en lägenhet, säger sonen.

I nuläget vill inte Maria Sandström, vd för Pitebo, eller Nicklas Öhman, kundservicechef, svara på PT:s frågor, men i ett skriftligt svar meddelar Pitebo att de inte kan ge Eivor Bergdahl en individuell behandling. Däremot ger bostadsbolaget samtliga hyresgäster med hyresskulder möjlighet att ställa sig i bostadskön utan att först reglera skulden.

Men det är en sak att köa och en annan att faktiskt få en bostad. Pitebo slår nämligen fast att för att få en lägenhet så måste alla kriterier i bolagets uthyrningspolicy vara uppfyllda. ”I det ingår att göra rätt för sig” skriver Pitebo.

– Eftersom Pitebo inte nämner skulden så antar jag att den ska betraktas som preskriberad, säger sonen.

Inget förslag på ekonomisk uppgörelse alltså, men i mejlet till sonen tipsar Pitebo om vilka möjligheter som finns att erhålla en lägenhet. Bolaget rekommenderar bland annat trygghetslägenhet eller seniorboende där kötiderna generellt är kortare.

Pitebo påtalar i mejlet vikten av att ha ”en objektiv och transparant tilldelning av lägenheter där alla har samma förutsättningar”.

– Det verkar ha gått mycket prestige i det här. Pitebo medger ju att de vetat sedan 2004 att det är min mamma (Eivor) som bott i lägenheten. Det är ju 14 år, så nog borde det gå att ordna en smidigare lösning, säger sonen.

Hyresgästföreningen har för övrigt fått prövningstillstånd i hovrätten. Det innebär att vräkningen av dottern, som står på kontraktet, ännu inte slutligt är avgjord.

”Givetvis får EB bo kvar i nuvarande bostad ända till dess att hovrätten fattar beslut. Pitebo kommer att följa hovrättens beslut”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!