När så kallade verksamhetsområden bildas innebär det att alla inom området måste betala anslutningsavgift fram till tomtgränsen. En kostnad som på Nötön/Renön i snitt ligger på 140 000 kronor för den enskilde fastighetsägaren. På Nötön/Renön är det 169 fastigheter som berörs. Sedan har fastighetsägaren två år på sig att ansluta.
För anslutningsdelen, som kostar cirka 50 000 kronor, är det möjligt att göra rotavdrag för arbetet. På hemsidan informerar Skatteverket och skriver:
”Rotavdrag ges för att göra markarbeten för att dra in el-, vatten- och avloppsledningar samt avloppsbrunnar, till exempel trekammarbrunnar; det gäller även vid indragning av kommunalt vatten och avlopp”.
Men det gäller inte för anslutningsavgiften fram till tomtgränsen.
– Nej, det är inte möjligt. Vi ser det som en VA-taxa, säger Fredrik Bellander, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Pireva.
På flera platser i landet, så även i Piteå, har stugägare uttryckt missnöje och protesterat mot tvångsanslutningen. När Anders Grönvalls statliga utredning ”Vägar till hållbara vattentjänster (SOU 2018:34)” blev klar för knappt ett år sedan så väcktes hopp om flexiblare lösningar, men än har inte frågan nått riksdagen.
– Vi har inte fått några nya direktiv eller ändrade förutsättningar när det gäller verksamhetsområden, säger Fredrik Bellander.
PT skrev i höstas om Hans Nordmark, som har en liten stuga på Renön. Stugan har varken vatten eller avlopp, men utedass på tomten. Han var och är starkt kritisk till tvånget. Dessutom har han intyg från kommunens miljöinspektion att fastigheten inte har några miljöstörande utsläpp.
– Nu grävs ju huvudledningen och många stugägare kommer nog att installera i sommar. Det blir nog svårt att vistas i stugan i år, säger Hans Nordmark.
Nordmark har på intet sätt gett upp sin kamp mot kommunen och Pireva. Hans inställning är att Pireva övertolkar lagstiftningen.
– Lagen har tillkommit för att åtgärda och förhindra skadliga utsläpp, men i mitt fall finns det inga skadliga utsläpp. Andra som har byggt trekammarbrunnar eller andra lösningar tvingas också ansluta sig till det kommunala VA-nätet.
– Jag tror att det kommer att bli en förändring och att vi får ett flexiblare regelverk i framtiden, säger Hans Nordmark.
Så här ser utbyggnadsplanen av det kommunala v/a-nätet ut när Nötön/Renön är avklarat. Delar av Långnäs 2020 – 2022, del av Rosvik 2023 – 2025 och i samband med detaljplaneläggning väntar del av Norra Fårön (oklart när det blir).