Nu backar områdeschefen om begränsningen

När PT granskar Piteå kommuns beslut att begränsa besökstiden väljer verksamhetsområdeschefen Karin Olofsson att backa och plötsligt ge grönt ljus för längre besök.– Vi vet inte om vi tog rätt beslut så i det läget har vi valt att ändra oss, säger hon.

PITEÅ2013-12-30 06:00

Hon förklarar att inför beslutet att införa begränsad besökstid kontaktade hon Sveriges kommer och landsting (SKL) för att få besked om de var rätt ute.

– SKL sade att det var okej. Däremot fick vi ett annat besked från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De sade att vi inte kan göra så här och eftersom vi nu inte vet om vi har gjort rätt eller fel väljer vi att backa på begränsningen. Vera Brännström kan komma när hon vill, men besöken ska ske i Ingvar Brännströms rum, förtydligar Karin Olofsson.

Ovanlig begränsning

Hon säger att i 99 procent av fallen fungerar kontakten med anhöriga väl. Den begränsning hon och Gun Åberg införde 16 december är ovanlig.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har jobbat inom omsorgen sedan 1992, säger Karin Olofsson, som pekar på att den här typen av ärenden finns i en slags gråzon eftersom de demenssjuka som vårdas vid Munkberga inte alltid kan uttrycka vad de vill.

Elisabeth Viklund, enhetschef vid hemtjänsten, har också varit inkopplat i fallet Vera Brännström. Det var hon som såg till att hemtjänsten sökte god man till Ingvar Brännström, vilket både överförmyndarnämnden och Luleå tingsrätt sade nej till. Piteå kommun har inte den behörigheten.

Det ifrågasätter Elisabeth Viklund.

– Vi håller inte med. Vår bedömning är att en kommun kan söka god man, menar hon.

Går emot tingsrätten

Elisabeth Lundqvist är boendechef vid Munkberga. Hon säger att alla ska känna sig välkomna och att målet är att skapa en fin relation till anhöriga.

– Samtidigt måste vi veta att här vårdas 40 svårt sjuka människor där det lätt uppstår stress och oro. I sådana lägen kan det uppstå missförstånd och fel. I det flesta fall kan vi lösa besöksfrågorna med de anhöriga men i detta fall var vi tvungna att införa begränsningen, säger Elisabeth Lundqvist, som bekräftar det som står i Karin Olofssons och Gun Åbergs brev.

– Detta är också en arbetsmiljöfråga där vi måste tänka på personalen, säger Elisabeth Lundqvist, som också bestämt avfärdar att besöksbegränsningen är en reaktion på Vera Brännströms tips till PT.

– Absolut inte. Det finns ingen koppling mellan det och besöksbegränsningen. Vi är tacksamma när anhöriga griper in och där gjorde Vera Brännström en bra insats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!