Emil Lundgren dog 1982, vid 84 års ålder. Det var i slutet av 1930-talet som Lundgren bördig från Rågrindan, Öjebyn, öppnade sin smides och hovslagarverkstad på Backenområdet i Piteå, som komplement till det lilla jordbruk han och hustrun Anna drev Jordbruksverksamheten var en tid utlokaliserad till Annelund och Lillänget, vilket var en bisyssla och som avvecklades 1959. Där fanns då ässja, handdriven borr- och smärgelmaskin.
Vedkapning ingick även i sysselsättningen där senare en vedklyv av egen konstruktion ingick i maskinparken. Med tiden blev smedjan en guldgruva för skrothandlare men en diamantgruva för hantverkare.
Mångsysslare
Han började som 12-åring hos en farbror som hade hovslagarverkstad, kom senare till Jörn och därefter till Arvidsjaur för att sedan en tid vara anställd hos SJ som bromsare och stationskarl i Ekträsk. Efter fyra års verkstadsarbete i Kopparnäs, Norrfjärden, flyttade han 1927 till Piteå där han sysslade med verkstadsarbete i 13 år hos Lundberg och Sandström innan han startade jordbruk med fem kor och öppnade sin smides- och hovslagarverkstad. Emil Lundgren kunde på sitt visitkort sätta titlarna grovsmed, nyckelsmed, finsmed, eggsmed, låssmed och vapensmed. I den senare uppgiften kan nämnas att han bland annat tillverkade en egen pistol. I takt med allt fler beställningar ökade även de maskinella anordningarna och han själv utvecklades till en tusenkonstnär. Dessutom hann Lundgren även vara gårdskarl på deltid hos skohandlare Folke Lundberg, vid hans hyresfastighet.Emil Lundgren var en smed och med en smedja som berättar om omvandlingen av vårt samhälle, och som ger en god bild av svensk verklighet.
När Lundgren började vid sin verkstadsbänk visste han hur man kunde smida brodd och söm från hästskor för hand. Då han var hovslagare blev det mycket gamla hästskor liggande som han sträckte ut till smala stänger, så kallade sömtenar, vilka han sedan smidde söm och broddar av. Sedan det blev också många stöttingar och kistor tillverkade i smedjan för att nämna något ur produktionen. Genom åren blev det således en mångsidig produktion.
Omfattande material
Det är ett omfattande material som Lundgren lämnat efter sig, som visar hur bysmeden förts nära instrumentmakaren och med ett rikt historiskt material. Tur och Kultur har fått fått ta hand om innehållet i smedjan, sedan Emil Lundgrens dotter Ragnhild Ferguson flyttat till en hyreslägenhet och området skall rivas till förmån för hyreshusbebyggelse.Genom donationen räddas därmed en intressant bit historia, som många kanske annars aldrig fått se och som ett vittnesbörd om tillvaron för forna tiders verkstadsarbetare.
- Tanken är att smedjan skall föras upp i en av sjöbodarna vid Västra kajen i Piteå vilket gör det möjligt för Piteborna att få en inblick i den gamla smedsmiljön. Museet har också dokumenterat innehållet, berättar Ragnhild Ferguson.