Nour El-Refai om utanförskapet

Hon växte upp i utanförskap i ett miljonprogramområde, mobbades på lågstadiet och hade usla betyg på högstadiet. Men när en svenskalärare såg Nour El-Refai vände allt.

Niklas Westman, pressansvarig på Thorengruppen, var nöjd med arrangemanget ute på Pite havsbad som pågår under dagarna tre.

Niklas Westman, pressansvarig på Thorengruppen, var nöjd med arrangemanget ute på Pite havsbad som pågår under dagarna tre.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2017-08-11 17:24

Hon är en populär medieprofil – känd som komiker, programledare för Melodifestivalen, författare, skådespelare och även föreläsare. Under fredagen pratade Nour El-Refai inför en publik på drygt 1 000 personer från utbildnings- och utvecklingsföretaget Thorengruppen.

– Jag har legat sjuk i några dagar, så jag är så glad att jag blev frisk och kunde komma hit i dag, sa 29-åringen när hon äntrade scenen till publikens stora jubel i Rivierahallen ute på Pite havsbad.

Nour El-Refai föddes i Tripoli, Libanon 1987, men kom till Sverige vid några månaders ålder och växte upp tillsammans med sin mamma och tre bröder i miljonprogramområdet Norra Fäladen utanför Lund.

De första åren minns hon som "mysiga" med "kompisar från hela världen", men när hon skulle börja skolan blev det tufft:

– Dom andra barnen hade bestämt sig för att de inte ville vara med mig. Det spelade ingen roll vad jag gjorde", minns Nour El-Refai som utsåg sig själv till en slags "tönt clown" och skrattade med och drev med sig själv när de andra skrattade åt henne – även lärarna.

På skolan fanns få barn med utländsk bakgrund, de andra familjerna hade råd att ha sina barn hos dagmamma eller på fritids efter skolan, men det hade inte Nours ensamstående mamma.

När hon äntligen fick följa med en svensk klasskompis hem kom nästa kulturchock:

– De sa att: Nu ska vi äta middag, och så stängde de dörren, säger Nour El-Refai som berättar att hon inte fattade någonting när hon fick sitta kvar hungrig.

Då var det enklare att hänga med de andra "blattebarnen" hemma. Men på skolan fortsatte mobbingen – något som satte spår:

– Lär man sig inte sociala regler blir man konstig på riktigt, man lär sig aldrig spelet, säger Nour El-Refai som valde ensamheten istället.

På sommarlovet mellan mellanstadiet och högstadiet växte och utvecklades Nour El-Refai plötsligt och fick en ung kvinnas kropp. När hon bytte skola i sjuan blev hon snabbt en favorit bland de äldre killarna.

De tidigare klasskamraterna började också att fjäska och Nour El-Refai började röka, skolka och blev en allmänt störig och kaxig elev. Till sist var det svenskaläraren "Tommy" som såg henne och uppmuntrade hennes skrivande.

– Han tog tag i mig och hjälpte mig även i de andra ämnena, det gjorde han på sin fritid. Jag har honom att tacka för att jag kom in på Estetiska programmet på gymnasiet, säger Nour El-Refai som menar att det var där som livet vände.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om