Nostalgitripp på gamla mopeder

Långsamma och knattrande? Javisst, men också vackra, enkla och charmiga. Vi talar gamla mopeder – ett fordon som haft enorm betydelse och som oavbrutet ökar i popularitet.

Puch var ett populärt mopedmärke i Sverige under 1960- och 1970-talen. Modellerna hade namn som Dakota, Montana, Alabama och Florida (bilden). ”1970. Ny kulör för just det året. Extra eftertraktad variant i dag”, säger Claes Johansson.

Puch var ett populärt mopedmärke i Sverige under 1960- och 1970-talen. Modellerna hade namn som Dakota, Montana, Alabama och Florida (bilden). ”1970. Ny kulör för just det året. Extra eftertraktad variant i dag”, säger Claes Johansson.

Foto: Claes Johansson

PITEÅ2018-04-30 16:56

Bränsleinsprutning, skivbromsar och digital hastighetsmätare? Nej, sådana moderniteter går bort.

De som vurmar för veteranmopeder föredrar enkla och lättmekade fordon med en charmig formgivning från förr.

– Intresset har ökat otroligt mycket under de senaste åren. Många jagar sin ungdoms drömmoppe, den som man hade eller ville ha. För attraktiva modeller har priserna gått upp och kan dra iväg något fruktansvärt, säger Claes Johansson, redaktör för tidningen Moped.

De flesta har en relation till det oförargliga lilla fordonet. Många har själva kört det i yngre dagar och kommit att sakna blåröken, knattrandet och kulturen runt omkring. Därför skaffar de moppe igen och engagerar sig i klubbar, rallyn och träffar.

– Det är en ren nostalgigrej. Och så är det så jäkla kul att köra moped. Känslorna av frihet, enkelhet och oberoende finns kvar från förr. Samtidigt har mopeden betytt oerhört mycket för vårt land, fortsätter Claes Johansson.

Mopeden som fordon skapades 1952. Den var en del av en politisk strategi som skulle bryta landsbygdens isolering och förenkla resan till arbetsplatsen. Moppen skulle hjälpa till att få industrins hjul att rulla.

Den nya tvåhjulingen blev en omedelbar succé. Redan under premiäråret fanns det 150 000 mopeder på vägarna och 1958 hela 600 000. Men då hade fordonet redan börjat förändras.

Det blev tyngre, mer knutet till motordriften och skulle inte längre ha trampcykeln som förebild.

– Under 1960-talet blev sport ett modeord och mopparna med stor tank och limpasadel liknade riktiga motorcyklar. För en tonåring var mopeden jättehäftig. Den blev en utpräglad ungdomsgrej som gav frihet och rörlighet, säger Claes Johansson.

Än i dag underlättar mopeden mångas vardag och fungerar som ett praktiskt transportmedel. Men numera är det ett hi-tech-fordon som får gå i 45 kilometer i timmen. Frågan är om det har samma charm som klassiska modeller – sådana från Crescent, Svalan och Rex, Zündapp, Puch och Apollo. (TT)

Mopedhistoria Cykeln blir moped

Trafiksituationen var stökig och myndigheterna sedan länge bekymrade. Folk satte nämligen motorer på sina vanliga trampcyklar. Kraftkällorna var för tunga och starka för den klena cykelramen och gav upphov till olyckor och allmän oreda.

En ny typ av lätta små hjälpmotorer hade börjat komma ut på marknaden. De passade bättre för trampcyklar och ledde fram till en lagändring under sommaren 1952. Då blev det tillåtet att köra cykel med hjälpmotor utan att behöva registrera eller försäkra den, betala skatt eller inneha körkort.

Men det fanns vissa krav. Föraren skulle vara 15 år fyllda och fordonet gå i max 30 kilometer i timmen genom en motor på högst 50 kubik och 0,8 hästkrafter. Mopeden skulle ha två olika bromsar och en ljudsignal.

Mopeden gjorde succé. Eftersom den sågs som ett nyttoåk ändrades lagen och 1961 fick den klämma ur sig en hästkraft och började successivt förses med fotpinnar och fotväxel.

Mopeden hade vuxit upp och blivit ett alldeles eget fordonsslag.

Från början kallades fordonet bara för ”cykel med hjälpmotor”. Det tyckte Harald Nielsen, redaktör för tidningen Motor, var alldeles för styltigt. I stället kom han på idén att sätta samman orden ”motor” och ”velociped”: mo-ped – moped. Ordet kunde för första gången ses i Motor 1952 och exporterades till bland annat Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om