Norrskenet vill öppna friskola i Piteå
Piteå kan få en ny friskola nästa höst. Bakom idén ligger Norrskenets friskolor AB, som på sikt räknar med 400 elever.Ruth Rahkola, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, befarar negativa konsekvenser för andra skolor.
En av reglerna på Norrskenets friskola i Luleå är att eleverna tar av sig ytterskorna innan de går in. Inne i skolan råder också mobiltelefon- och mössförbud.
Foto: Gunnar Westergren
- Vi hoppas få besked från Skolinspektionen under hösten, så målsättningen är att starta höstterminen 2010 eller 2011, säger Mats Vikström, en av grundarna till Norrskenets friskolor AB.
Hälsa och IT
Skolan ska vända sig till elever från förskoleklass till och med årskurs nio. Inriktningen är hälsa, entreprenörskap och IT.
- Vi har bland annat fler idrottslektioner än en vanlig skola, säger Mats Vikström.
Han uppger att flera Pitebor har frågat efter en etablering. Enligt Mats Vikström har intresset varit stort vid etableringarna i Luleå, Kalix och Boden och han är inte orolig att intresset skulle vara svalare i Piteå.
- I uppstarten hoppas vi få åtminstone 200 elever, säger han.
I ansökan till Skolinspektionen räknar man med att anställa 27 lärare i första läget. När skolan är fullt utbyggd räknar man med att ha 36 anställda lärare. Skolmaten lagas av lokala entreprenörer.
Inget vinstintresse
Enligt Mats Vikström är det inte något vinstintresse som ligger bakom etableringsplanerna.
- Vi gör det här för att få en hög kvalitet på utbildningen. Det är vår målsättning. Sedan är det som med allt annat, det måste gå ihop, säger han.
Innan Skolinspektionen fattar sitt beslut ska kommunen yttra sig i frågan.
- Vi hoppas naturligtvis att de ser positivt på att få in en fristående skola i kommunen. Vi tror att det kan gynna eleverna i Piteå att man tar in en konkurrerande skola. Då kommer kommunen att försöka göra sina skolor ännu bättre, säger Mats Vikström.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Piteå, Ruth Rahkola, är skeptisk.
- Som socialdemokratisk ledamot är jag emot friskolor. Jag anser att den verksamheten ska bedrivas inom kommunen, säger hon.
Hon säger också att Piteå kommun alltid varit mån om att ha bra kvalitet i skolan.
- Det finns inget skäl, tycker jag, att vi behöver en friskola.
Ruth Rahkola befarar också att Piteå kommun kan få väldigt svårt att anpassa sin kommunala skolorganisation, då man inte vet hur många elever som börjar friskolan. Det är inte heller uteslutet att en friskoleetablering på sikt kan leda till att andra skolor får stänga.
- Det kan det göra, det har hänt i andra kommuner, säger Ruth Rahkola.
Fotnot: Sedan tidigare finns två friskolor i Piteå kommun - Tolvmans friskola i Bergsviken och I Ur och Skur Forsen i Sikfors.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!