Norrlands kommuner - sjukast i Sverige

SJUKTAL. Folksams Hälsoindex 2006 för offentlig sektor har betygsatt 246 kommuner baserat på de anställdas sjukfrånvaro, enligt kommunernas årsredovisningar för 2005. På listan över de tio kommunerna med sjukast personal ligger nio kommuner i Norrland.

Piteå2006-07-21 00:00
Av de nio kommuner i Norrland som ligger sämst till finns tre kommuner i Norrbotten.

Arjeplog har näst högst sjukfrånvaro i Sverige på plats 245 av 246 undersökta kommuner.

- Självklart är det tråkigt att vi har så höga tal men vi jobbar aktivt med det, säger kommunalråd Bengt-Urban Fransson. Det går åt rätt håll.

Halvering

Fransson berättar att korttidsjukskrivningarna har minskat inom kommunen och är nöjd över resultatet. Genom en hälsoinskrivning har riskgrupper fångats upp i tid och undkommit sjukskrivning.

Arjeplog kommun har som strategiskt mål att minska sjukskrivningarna med hälften till år 2010, ett mål som i höstas skrevs in i budgeten.

- Jag ser ljust på framtiden, säger Fransson, det är en positiv utveckling. Det viktigaste är att få till arbetsmiljön så man inte kommer in i en sjukskrivning.

Goda exempel

Ett särskilt utskott har nu tillsatts i kommunfullmäktige som jobbar med systematiskt arbetsmiljöarbete.

I höst ska en aktuell plan för just detta finnas i Arjeplog.

Att just Norrland och Norrbotten har så hög sjukfrånvaro kan enligt Folksams områdeschef i Norrbotten, Marie-Louice Lind, bero på tre delar.

- För det första är det hur arbetsgivarna arbetar med rehabilitering. För det andra hur försäkringskassan arbetar och för det tredje och vanligaste i norr så är det hur arbetsmarknaden ser ut, säger hon.

Syftet med Hälsoindexet är att lyfta fram både de kommuner som har låg sjukfrånvaro för att visa goda exempel samt att lyfta upp problemet som kostar pengar för samhället, försäkringsbolagen och privatpersoner. Lind berättar att den största sjukfrånvaron finns inom vård och omsorg och att det ofta är kvinnor som drabbas.

- Totalt sett har sjukfrånvaron börjat minska. Men ännu går det med snigelfart, säger Lind. Minst hälften av de långtidssjukskrivna i Sverige skulle återfå arbetsförmågan om de fick rehabilitering.

Förvånad

Piteå kommun ligger på plats 236 i landet. Kommunalrådet Maj-Britt Lindström förstår inte hur det kan vara möjligt.

- Jag måste säga att jag är förvånad över siffrorna men jag ska sätta mig in i det rejälare efter semestern, säger hon. Resultatet jag ser genom vårat projekt "PiteSund" är över förväntan. Vi jobbar intensivt.

"PiteSund" är ett långsiktigt program för att utveckla arbetsmiljö- och hälsoarbetet i kommunen.

Målet är att skapa hälsofrämjande arbetsplatser, öka frisknärvaron och minska sjukfrånvaron. Delvis ofullständiga eller bristande uppgifter till Folksam innebär att Älvsbyn är den enda kommunen i Norrbotten som inte ingår i Hälsoindexet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om