Norrland röstar rött - och blått

VAL. Klart starkast i Norrland. Socialdemokraterna befäster sin position, men moderaterna går framåt. Detta framgår av den väljarundersökning som Sveriges Television gjort nyligen.

Piteå2006-08-23 00:00
Socialdemokraterna har fortfarande sitt starkaste fäste i norr.

Resultatet är inte särskilt överraskande, däremot noterar moderaterna en frammarsch som i det hänseendet förvånar en aning.

I undersökningen som SVT gjorde i början av augusti framgår också att många väljare är osäkra.

Majoritet

Under de två första veckorna i augusti svarade 2 428 slumpvist utvalda personer i de fyra nordligaste länen norrlandsundersökningen.

Socialdemokraterna får nästan egen majoritet i mätningen.

47,5 procent svarade socialdemokraterna på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

Bland de andra partierna uppgav 8,6 procent att de skulle rösta på vänsterpartiet. 4,7 procent uppgav att de skulle rösta på miljöpartiet.

Så långt lik

nar resultatet mycket hur norrlänningarna röstade i riksdagsvalet 2002. En viss nedgång, som är

statistiskt säkerställd, för vänsterpartiet.

Framåt

Bland de norrlänningar som sa sig beredda att rösta borgerligt visade undersökningen att 17,1 procent ämnade rösta på moderaterna, 7,3 procent skulle lägga sin röst hos folkpartiet, centern 7,8 procent och 3,5 var beredd ge sin röst till kristdemokraterna om det vore val i dag.

Konkret innebär mätningen att moderaterna tar ett rejält kliv framåt, tio procent i Norrland jämfört med valet 2002 som i och för sig var ovanligt svagt för moderaterna.

Trots moderaternas framgång skrapar den borgerliga alliansen tillsammans ihop färre röster än socialdemokraterna gör på egen hand.

Enligt mätningen framgår också att centern göra ett svagare norrlandsval än 2002, trots "hemmaplan" för partiledaren Maud Olofsson.

Kristdemokraterna backar kraftigt jämfört med 2002 och skulle tveksamt komma in i riksdagen om Norrland fick bestämma. Folkpartiets resultat liknar resultatet 2002.

Det är dock fortfarande många osäkra väljare i norr som inte bestämt hur dom ska rösta. Undersökningen visar att av de som svarade på SVT:s frågor var var femte osäker.

Metod

Undersökningen gjordes på telefon av statsvetarstuderande i Umeå och Sundsvall.

4 000 personer är slumpvist utvalda i norrlandskommunerna, efter storlek. 2 428 deltog i undersökningen.

Förändringar (jämfört med valet 2002) som är statistiskt säkra med denna svarsfrekvens, är vänsterpartiets, centerpartiets och moderaternas.

19,6 procent svarade att de inte vet hur de skulle rösta om det vore val i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!