- Genom att dela in alla 5 700 invånare i upptagningsområdet och fördela dem på våra fem läkare hoppas vi på rimligare väntetider för patienterna och en bättre arbetsmiljö för doktorerna, säger Ann-Christine Lundkvist och Jörgen Boström, verksamhetsansvarig respektive medicinskt ansvarig vid Norrbottens vårdcentral.
För första gången på länge har man nästintill full läkarbemanning, enligt Norrbottens läns landstings definition, på Norrfjärdens vårdcentral. Det betyder att det går en läkare på 1 800 personer.
Smidig övergång
De av vårdcentralens läkare som är gamla i gården har samlat på sig väldigt många patienter samtidigt som de är på väg att trappa ned. För att läkarna ska få en rimlig arbetsbörda och för att korta väntetiderna måste en uppdelning av patienterna ske.- Alternativet är kaos, säger läkaren Jörgen Boström.
Vårdcentralerna i Piteå har valt lite olika modeller, bland annat en indelning efter var patienterna bor, men i Norrfjärden har man valt att göra uppdelningen efter den dag då patienterna är födda.
Övergången till det nya systemet ska ske mjukt och smidigt, och ingen patient som är under utredning eller behandling kommer att tvingas byta läkare medan utredningen eller behandlingen pågår.
Vid akutbesök gäller inte den vanliga indelningen, utan då får man vara beredd att träffa en annan läkare än sin ordinarie.
Jobbar i team
På Norrfjärdens vårdcentral jobbar man mer och mer iteam. Läkare, undersköterskor, sköterskor, distriktssköterskor, sjukgymnaster och kurator arbetar tillsammans över yrkesgränserna. Man har smärtteam och team för diabetessjuka, astma, kol, blodtryck och palliativa patienter. På så vis utnyttjas varje yrkeskategori optimalt och det är även stimulerande för personalen att arbeta på det sättet, säger Ann-Christine Lundkvist och Jörgen
Boström.
Norrfjärden har två verksamheter som man är mer eller mindre ensam om i kommunen, nämligen en klimakteriemottagning samt kill- respektive tjejgrupper för elever i årskurs 7. Den förstnämnda mottagningen bemannas av barnmorska i samarbete med läkare.
I den senare verksamheten sitter Jörgen Boström tillsammans med barnmorskan och en skolsköterska och pratar med ungdomarna i grupper om fem till tio personer; man tar upp sådant som attityder, tonårsgraviditeter, sex och samlevnad och droger. Det har slagit väl ut, säger Boström.
Däremot kan man inte längre erbjuda resevaccinationer, utan de som behöver vaccinationer hänvisas till Läkarhuset Björnen.