Norrbottensmjölken kommer från Västerbotten

Mjölken sinar i Norrbotten, medan invägningen ligger på ungefär oförändrad i nivå i Västerbotten. Två tredjedelar av Norrmejeriers mjölk kommer från Västerbotten.

PITEÅ2008-10-28 06:00
Samma skillnad, som ingen har någon bra förklaring till (en förklaring skulle kunna vara att åldersstrukturen är olika, att medelåldern bland mjölkbönderna är något högre i Norrbotten), finner man beträffande investeringsviljan i de två länen.
I Umebygden råder lite av en byggboom, men i Norrbotten är det ingen som aviserat att de tänker bygga ut eller bygga nytt vad avser mjölkproduktion. Där-emot finns det två mjölkproducenter som håller på att bygga ut, en i Älvsbyn (Ann-Christin och Magnus Sandin) och en i Kalixbygden.
- Det är naturligtvis ingen bra situation vi har i Norrbotten, där vi förlorar både bönder och produktion, säger Norrmejeriers ordförande, Herbert Nyman i Altersbruk.
Svag lönsamhet
Nyman konstaterar att lönsamheten i svensk mjölkproduktion generellt sett är svag.
- Vi behöver bättre priser, bonden behöver få bättre betalt för sin råvara. Priserna faller samtidigt som kostnaderna för energi, diesel och foder har stigit väldigt snabbt i produktionen.
Från och med den 1 november sänker Norrmejerier avräkningspriset, det vill säga ersättningen till mjölkbonden, med 10 öre.
- Sänkningen har att göra med en försvagad utveckling på marknaden. Vi har inte kunna få ut de prishöjningar under året som vi räknade med vid årsskiftet, då vi tog budgeten.
Prispress
Herbert Nyman förklarar att utvecklingen på marknaden är väldigt svag för närvarande, både internationellt och nationellt. Det gör att priserna åter pressas.
- Vi känner av tuffa prisförhandlingar; förra hösten, när vi hade en underskottssituation/brist på mejeriprodukter, var det betydligt enklare att förhandla om priser.
Herbert Nyman tror dock att det rådande överskottet på mejerimarknaden är övergående.
- Alla bedömare menar att sett på lite längre sikt, så kommer utvecklingen inom livsmedelsproduktion - och framför allt mejeriproduktion - att bli god. Konsumtionen förväntas öka med mellan en och ett par procent per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om