- Vi är jätteglada över att vi fått certifieringen, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef på Strömbackaskolan.
Granskningsbesök
Det var i januari som Strömbackaskolan ansökte om statusen som teknikcollege, sedan följde granskningsbesök från Industrikommittén och några kompletteringar.
I mitten av juni fick skolan det positiva beskedet, i höst drar Norrbottens första gymnasieutbildningar enligt teknikcollege igång.
- Det kommer att effektueras med pompa och ståt vid skolstarten i höst, det är ju då det börjar, säger Eva Lindbäck.
Samarbete
Teknikcollege är ingen särskild skolform, utan fungerar som en kvalitetsstämpel på utbildningarna, för Strömbackaskolans del industriprogrammet, teknikprogrammet och automationsinriktningen på elprogrammet.
Formen syftar till en närmare koppling mellan skola och näringsliv. Utbildningarna utformas i samarbete med företagen i regionen och innehållet är anpassat för att matcha företagens behov
- Vi vet att det kommer att bli arbetskraftsbrist framför allt inom tekniksektorn, det här är ett sätt att säkra tillgången på arbetskraft, säger Eva Lindbäck.
Fler tjejer
Efter avslutad utbildning ska eleverna kunna börja jobba på ett teknik- eller industriföretag, eller läsa vidare på högskola eller universitet.
Ett annat mål med teknikcollege är att locka fler tjejer till utbildningarna, något som Luleå ser ut att ha lyckats med, där var fjärde sökande till teknikprogrammet är kvinna. I Piteå går det är samma håll.
- Vi ligger ungefär på samma nivå, jag tror att 20 procent av de sökande till teknikprogrammet är tjejer. Det är dock något vi kommer att jobba mer med genom riktade insatser åren här framöver, säger Eva Lindbäck.