Norrbotten sämst på att tillvarata organ
Norrbottens läns landsting är sämst i landet när det gäller att tillvarata organ från avlidna. Det visar Donationsrådets sammanställning.
Till grund för sammanställningen ligger donationsansvariga läkares och sjuksköterskors kontinuerliga registrering av avlidna på intensiven.
Sammanställningen är ingen munter läsning för Norrbottens läns landsting.
Sämst i landet
Ser man på antal genomförda donationer i förhållande till antalet möjliga donationer (1 av 6) är Norrbotten sämst i landet vilket har fått exempelvis Njurförbundet i Norrbotten att konstatera att "Norrbotten missar mer än 80 procent av möjliga donationer".
Njurförbundet kritiserar i en debattartikel landstinget för att inte följa folkets vilja i donationsfrågan då en majoritet av svenskarna säger sig vilja donera sina organ efter sin död och kräver att politiker och tjänstemän tar krafttag i donationsfrågan och att landstingets revisorer kontrollerar om landstinget uppfyller sina skyldigheter i donationsfrågan.
Västerbotten i topp
Under 2008 avled sammanlagt 3 429 personer på någon av landets 82 intensivvårdsenheter. Av dessa befanns 209 vara möjliga donatorer och donationer genomfördes i 144 fall.
Även om man tar hänsyn till befolkningsmängden och de relativt låga siffror det handlar om sticker Norrbotten ut negativt. I Västerbotten, som har en jämförbar befolkningsmängd, genomfördes 16 donationer av 19 möjliga. Västerbotten bidrar med 11 procent av det totala antalet genomförda donationer i landet, vilket är tredje mest efter Stockholm och Västra Götaland.
PT har sökt Håkan Hällgren, chef för länets akutsjukvård, för en kommentar till Norrbottens siffror men trots upprepade försök har han inte gått att nå.
Missar ingen
Vid Piteå älvdals sjukhus är narkosläkaren Katarina Lindgren donationsansvarig läkare. Hon har svårt att uttala sig om länets siffror men konstaterar att man vid PÄS inte missar några potentiella donatorer.
- Att vi skulle ignorera en möjlig donator händer inte, men det är väldigt sällan som avlidna uppfyller kraven för att komma i fråga som donatorer. Hittills i år har vi inte haft en enda.
Hon vill betona vikten av att människor tar ställning i donationsfrågan.
- Det är otroligt mycket enklare både för oss och för anhöriga som då slipper fatta beslut mitt i det chocktillstånd de ofta befinner sig i. Vet man inte är det enklare att säga nej - och det är sorgligt eftersom en donation kan rädda livet på upp till fyra människor och avsevärt höja deras livskvalitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!