Norrbotten sämst på att hitta donatorer

Norrbotten är ett av de landsting i Sverige som är sämst på att identifiera möjliga donatorer. Det skriver Socialstyrelsen i en rapport från maj. Katarina Lindgren, samordningsansvarig i landstinget gällande donationer, håller inte med.

Socialstyrelsen anser att Norrbottens landsting är dålig på att identifiera möjliga donatorer, något som donationsansvariga läkaren Katarina Lindgren inte håller med om.

Socialstyrelsen anser att Norrbottens landsting är dålig på att identifiera möjliga donatorer, något som donationsansvariga läkaren Katarina Lindgren inte håller med om.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ.2011-06-23 06:00

- Jag har gått igenom våra register och vi hade bara en möjlig donator i Norrbotten 2010 och den gick också till donation, säger hon.

I hela landet finns potential att identifiera minst 225 möjliga donatorer inom intensivvården varje år. 2010 lyckades landstingen bara identifiera 166 möjliga donatorer, vilket är 20 procent mindre än året innan. Bäst kom Jämtlands län, som också toppar statistiken över genomförda donationer. Bland de sämsta kom Norrbotten.

"Beror på många saker"
- Antalet genomförda donationer har i hög utsträckning att göra med hur väl man organiserat arbetet. Det är viktigt att de donationsansvariga får tid och resurser för att fullgöra sitt uppdrag, att intensivvårdspersonalen är välutbildad och att donationsverksamheten ses som prioriterad, skriver Socialstyrelsens utredare Charlotte Möller.

Katarina Lindgren, donationsansvarig på Piteå älvdals sjukhus och Sunderby sjukhus, tycker inte att placeringen beror på att man inom landstinget är dåliga på att identifiera möjliga donatorer.

- Det beror på många saker. Vi arbetar kontinuerligt med frågan inom vår bransch och vi är bra på det vi gör. Det var bara ett sådant år förra året, jag upplever inte att vi missat någon, säger hon.

Katarina Lindgren konstaterar också att man från Norrbotten skickar många patienter till Umeå universitetssjukhus.

- Om de dör i Umeå blir de organdonatorer där. Jag har bett kollegorna där titta på hur statistiken från Norrbotten ser ut, det kan hända att vi skickar fler patienter än övriga landsting.

För att komma ifråga som organdonator ska personen i fråga ha avlidit på intensivvårdsavdelning, dött i respirator och förklarats hjärndöd.

- Det är en unik möjlighet att ge liv, men det är väldigt få som får den möjligheten, säger Katarina Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om