För några år sedan sattes ett mål att man inom öppenvården inte skulle skriva ut mer än 250 antibiotikadoser per 1 000 invånare och år. Ett mål man inte lyckats nå, men där utvecklingen går åt rätt håll enligt Linda Grahn, ordförande för läkemedelskommittén i Norrbotten.
Ser man till utvecklingen de senaste tre åren låg utskrivningen under 2016 på cirka 320 doser, 2017 hade det minskat till knappt 300 doser och 2018 hade förskrivningen minskat med några doser till. Västerbotten uppvisar landets lägsta utskrivning och klarar 250-målet både 2017 och 2018.
– Läkemedelskommittén är på gång att inleda ett tajtare samarbete med Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens), säger Linda Grahn som jobbar mycket ut mot hälsocentralerna kring läkemedelsförskrivning.
Hon tycker att läkarna på hälsocentralerna har ett klokt synsätt då det gäller antibiotikaresistens och att det jobbas på ett bra sätt.
Vad kan man göra i Norrbotten?
– Många, främst äldre, har bakterier i sin urin utan att ha en urinvägsinfektion. Ofta tas det en urinsticka fastän patienten inte har symptom och det kan sättas in antibiotika mot något som inte behöver behandlas. Här kan man jobba annorlunda, säger Linda Grahn.
Hon lyfter också fram att vissa infektioner inte behöver behandlas med antibiotika, utan kan gå tillbaka utan behandling.
– Rent allmänt behöver vi vara rädda om den antibiotika som finns. Det kommer inte många nya sorter.