Norrbotten i toppen av tillväxtligan

EKONOMI. Småföretagen i Norrbotten ligger i toppen av tillväxtligan. Det visar Swedbanks småföretagarbarometer. Av de tillfrågade företagen i länet har mer än en tredjedel under det senaste året ökat antalet anställda.

Piteå2007-05-30 00:00
Småföretagsbarometern är i första hand en konjunkturenkät som redovisar hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar om den närmaste framtiden. Underlaget utgörs av intervjuer.

Denna gång har 4 233 företagare inom det privata näringslivet med 1-49 anställda tillfrågats.

Barometern görs i samverkan mellan Swedbank och organisationen Företagarna.

Framtidstron är fortsatt ljus bland småföretagen i Norrbotten som fortsätter att leda konjunkturuppgången i Sverige.

Fakta

Några fakta från undersökningen:

38 procent uppger att de ökat antalet anställda. Bara nio procent har minskat på personalstyrkan.

 Mer än sex av tio företag uppger att beställningarna ökar. Endast två procent säger sig ha märkt en minskning.

Nära hälften, 49 procent, rapporterar förbättrad lönsamhet. Endast tolv procent en försämrad.

Mer än hälften, 57 procent, ligger på fullt kapacitetsutnyttjande.

69 procent ser goda möjligheter att växa ytterligare. Det är torts den höga andelen en något lägre andel än i höstens mätning. Det stora hindret mot fortsatt tillväxt uppges vara bristen på kvalificerad arbetskraft.

Förlorad tätposition

I småföretagarbarometern konstateras vidare att sysselsättningen i småföretagen stärks i samtliga län, men särskilt kraftigt i Norrbotten, Kronoberg och Kalmar län. Däremot är omsättningsutvecklingen starkast i Östergötland, Stockholms och Jämtlands län.

Inför de kommande tolv månaderna är det företagen i Uppsala som är mest optimistiska. Det beror främst på starka omsättnings- och sysselsättningsutsikter i länet, tillsammans med förväntningar på god beställningsutveckling. Även Västmanland, Blekinge och Jämtland väntas placera sig i
rikets konjunkturtopp.

Konjunkturen i Norrbotten väntas dock även kommande år vara stark, enligt småföretagarbarometern. Men länet tros tappa tätpositionen till Uppsala.

Tjänstesektorn växer

Konjunkturutvecklingen förväntas bli svagast på Gotland och i Värmland.

- Framöver kommer tjänstesektorn att ta över ledartröjan. Det gynnar särskilt "tjänstestäder" som Stockholm och Malmö, som också väntas få den starkaste konjunkturen bland storstadsregionerna och därmed växa snabbare än riket som helhet, säger Cecilia Hermansson, (bilden) prognoschef på Swedbank i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om