– Läget såg minst sagt problematiskt ut, men ur det allvaret kom också mycket bra arbete som jag är övertygad om har tagit oss dit vi är i dag, säger Magnus Modig, kanslichef i polisområde Norrbotten.
Emma Lindberg, kommunikatör i polisområde Norrbotten, tycker att antagningssiffrorna är positiva. Man kan söka till polisen året runt och till höstens utbildningsstart har man fram till juli på sig att genomföra testerna.
– Vi har ett halvår kvar att genomföra ett aktivt rekryteringsarbete och vi känner på oss att det finns vettiga, kloka och modiga människor där ute som vill bli poliser, säger hon.
Polisen har i flera led arbetat för att öka attraktiviteten för yrket och för att locka fler att söka till polis. Som PT tidigare skrivit är en del i det att alla som kommer in på utbildningen fritt får välja tjänstgöringsort i Norrbotten. Något som Emma Lindberg tror är en viktig faktor att fler söker.
Ett nytt grepp för att locka fler att söka är samarbetet med youtubern och Piteåbon Emil Hansius.
– Den filmen får illustera vår lust och nödvändigheten i att tänka nytt. Som vi jobbat tidigare har inte gett resultat och det här ger råg i ryggen att våga prova nya saker, säger Emma Lindberg.
Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef i Pite älvdal, säger att läget ser bättre ut än tidigare omgångar, men han vill att ännu fler söker.
– Det här är en avsevärd förbättring, men vi vill fylla alla platser. Vi vill bli fler poliser och det gäller inte bara lokalpolisområdet utan hela polisområde Norrbotten, säger han och påpekar att tillväxten är viktig.
Det varit flera utbildningsomgångar där Norrbotten inte lyckats fylla det totala antalet platser. Något som i sin tur lett till att platserna fördelats till övriga delar i polisregionen som behövt fler. I dagsläget är sex platser tomma inför hösten.
– Jag skulle vilja se att dessa fylls av personer som bor i lokalpolisområde Pite älvdal, men det viktigaste är att vi fyller platserna och att vi får polistillväxt i Norrbotten, säger Andreas Nyberg.
Kravprofilen för att kunna söka polisutbildningen har gjorts om en del. Bland annat har ämnet historia tagits bort som behörighetskrav. Andreas Nyberg vill uppmana personer som tidigare sökt att prova igen om man inte kom in förra gången.
– Jag vill inte att vi tappar lämpliga kandidater. Ge inte upp utan sök igen, säger han.