Norrbotten först ut med mobilräddare

Frivilliga som kan utföra hjärt- och lungräddning får ett sms när deras hjälp behövs. I ett län med stora avstånd kan en mobilräddare avgöra skillnaden mellan liv och död.

Norrbotten, ett stort och glesbefolkat län, är först ut i Sverige med att rekrytera mobilräddare.

Norrbotten, ett stort och glesbefolkat län, är först ut i Sverige med att rekrytera mobilräddare.

Foto:

PITEÅ2014-08-17 15:47

Startskottet för rekrytering av mobilräddare gick på Nolia där Norrbottens läns landsting drog igång satsningen. Projektidén går ut på att personer som vet hur hjärt- och lungräddning utförs får ett sms när ett hjärtstopp inträffat i deras närhet för att därefter snabbt bege sig till platsen och hjälpa den drabbade fram tills att ambulans anländer.

– För varje minut som går efter ett hjärtstopp minskar chansen att överleva med 10 procent. Därför är det viktigt att så många som möjligt vet hur de ska agera när en sådan situation uppstår, säger Anna Åström som är projektmedlem i Mobilräddarna Norrbotten.

Livsavgörande

I Sverige drabbas årligen 10 000 personer av hjärtstopp utanför hälso- och sjukvård. I hälften av fallen påbörjas hjärt- och lungräddning av ambulanspersonal och av dem överlever omkring 500 personer.

Norrbotten är ett till ytan stort men glesbefolkat län. Väntan på ambulans kan bli lång. Speciellt personer som befinner sig i fjällvärlden vet att hjälp kan dröja, varpå kunskap om första hjälpen-behandlingar kan vara helt avgörande för den drabbades överlevnad.

Norrbotten och Stockholm är först ut i Sverige med att starta rekrytering av mobilräddare. Under Nolia informerade projektansvariga om landstingets satsning och visade hur hjärt- och lungräddning går till.

– Omkring 300 personer rekryterades under Nolia. Det är en väldigt bra start. Vi märker ett klart intresse och hoppas att alla som vi har LHR-utbildat ska bli mobilräddare, säger Anna.

Falsk trygghet

Om det finns en hjärtstartare till hands är det ännu bättre. Många arbetsplatser köper in hjärtstartare, men det hela blir en falsk trygghet om de anställda inte vet exakt hur den fungerar.

–  Ett hjärtstopp kan inträffa var som helst: på fotbollsplanen, i hemmet, på arbetsplatsen, på campingplatsen. Om den drabbade personens andning och cirkulation hålls i gång i väntan på ambulans så ökar chansen till en lyckad behandling, säger Anna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om