Norrbotniabanan: Ny stadsdel ska byggas i Piteå

Piteå växer och kommunen planerar nu för en framtida expansion av stan. I samband med Norrbotniabanans dragning genom Piteå planeras en ny stadsdel som döpts till "Västermalm". Nu på lördag bjuds allmänheten in till samråd med kommunens representanter.

I samband med dragningen av Norrbotniabanan planerar Piteå kommun för att bygga en ny stadsdel i Piteå. På lördag bjuder man in allmänheten till samråd. Stadsarkitekten Florian Steiner och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Nyström (S) förväntar sig hård kritik från dem som hellre vill se en rälsdragning utanför Piteå.

I samband med dragningen av Norrbotniabanan planerar Piteå kommun för att bygga en ny stadsdel i Piteå. På lördag bjuder man in allmänheten till samråd. Stadsarkitekten Florian Steiner och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Nyström (S) förväntar sig hård kritik från dem som hellre vill se en rälsdragning utanför Piteå.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-09-05 03:30

Nyheten i korthet

  • Piteå kommun planerar att bygga en ny stadsdel, Västermalm, i samband med Norrbotniabanans dragning genom staden. Stadsdelen förväntas kunna rymma minst 1000 bostäder.
  • Piteås vision är att staden ska växa och utvecklas, med planer på att omforma befintliga områden som Södra hamn och Västra kajen till kulturella och rekreativa stadsområden.
  • Kommunen bjuder in allmänheten till samråd på lördag för att diskutera visionen. Det första spadtaget för det nya stadsområdet förväntas tas tidigast 2030.

Norrbotniabanans dragning genom Piteå kommer att förändra stadsbilden på dramatiska sätt. Samtidigt som den nya järnvägen planeras av Trafikverket jobbar kommunen med att se över hur Piteå ska kunna växa. Nu sammanfaller byggandet av ett tilltänkt resecentra i anslutning till Norrbotniabanan med en vision om att expandera staden söderut, mot Södra hamn och Västra kajen. Den nya stadsdelen kallas för Västermalm.

– Visionen är att Piteå ska växa. Vi har ett befolkningsmål och vi vet att många vill bygga i stan. Det går inte att förtäta nuvarande områden så mycket mer, vi har kommit till en punkt där vi ser att staden måste växa utåt. Därför tittar vi på de öppna områden som finns söder om nuvarande bebyggelse. Området har potential för åtminstone 1000 bostäder. Genom att utveckla det här lägger vi grunden för framtidens Piteå, säger Florian Steiner, stadsarkitekt på Piteå kommun.

De tilltänkta utvecklingsområdena utgörs av bangården vid järnvägen samt ytorna bortom Stora Coop, ner mot Södra hamn och Västra kajen. Planerna för hur den nya stadsdelen kan komma att se ut är ännu oklara i konturerna, men redan nu arbetar man med idéer som kommer att få stor påverkan på delar av dagens Piteå. Den nuvarande Timmerleden vill man göra om till en stadsgata. Den tyngre industritrafiken och genomfartstrafiken vill man leda om till en ny bro över Sörfjärden.

– Vi vill inte ha kvar Timmerleden som tungt trafikerad genomfartsled. Den funktionen vill vi lägga någon annanstans. Ett av de förslag vi tittar på är att lägga den på en bro över Sörfjärden, säger Florian Steiner.

undefined
Med den nya stadsdelen vill Piteå kommun bredda Piteå centrum ner mot Södra Hamn. Den tunga genomfartstrafiken ska dirigeras om till en ny bro över Sörfjärden.
undefined
I samband med dragningen av Norrbotniabanan planerar Piteå kommun för att bygga en ny stadsdel i Piteå. På lördag bjuder man in allmänheten till samråd. Stadsarkitekten Florian Steiner och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Nyström (S) förväntar sig hård kritik från dem som hellre vill se en rälsdragning utanför Piteå.

Den nuvarande bangården önskar man sanera och sedan använda tillgängliga ytor för bostadsbyggen. Västra kajen vill man behålla som stadsnära camping, samtidigt som det som i dag är Södra hamn ska utvecklas till att bli ett stadsområde för kultur, restaurang och rekreation. Magnus Nyström (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tycker att området vid Södra hamn visar på större potential än vad som nyttjas i dag.

– Vissa kallar Södra hamn för en idyll och jag förstår inte varför. Vi har en strandpromenad som rent juridiskt inte ens har en väg. Den är smal och skottning är ett stort problem. I framtiden kommer vi att ha mycket mer land mot sjösidan. Jag ser framför mig ett område med röda sjöbodar med små caféer och affärer. Vi vill också ha kvar Västra Kajen som stadsnära camping. Jag ser en utveckling där Södra hamn kommer att bli mycket bättre än den är i dag.

Även Florian Steiner ser en outnyttjad potential i området kring Sörfjärden och anser liksom Magnus Nyström att området skulle kunna utvecklas till ett mer tillgängligt urbant område än vad som är fallet i dag.

– Frågan kring restauranger och caféer vid vattnet beror delvis på att det är svårt att ta sig dit. Vår intention är att det här ska kunna leva upp som en rekreationsyta med idrott och kultur. Att det ska vara en plats dit man ska gå när man vill ha trevligt, säger han.

Hur tänker ni kring vattenspegeln i Sörfjärden? Vill ni ha den kvar den?

– Man gjorde en muddringsinsats för några år sedan och det behovet kommer att öka med tiden. Vattenspeglingen blir mindre med tid på grund av landhöjningen. Det blir en framtidsfråga, om man ska hålla den öppen. Det har vi ännu inte bestämt men visionen är att behålla kanalen och båthamnen. Intentionen är att kunna behålla kanalen och båthamnarna. Däremot kan det behöva fyllas ut på vissa områden. Det kan också bli så att Norrbotniabanan kommer närmare vattnet än vad vi skulle vilja. Då vill vi ändå ha Södra hamn som parkyta. Då kommer man att måste fylla ut, säger Florian Steiner.

undefined
Planprogrammet för den nya stadsdelen Västermalm.

Kommunens vision för den nya stadsdelen utgår från det prisvinnande arkitektförslaget Solander ring. Nu på lördag bjuder kommunen in till samråd på Sinnenas ateljé där allmänheten ska få möjlighet att lyssna på kommunens vision och komma med synpunkter. Magnus Nyström och Florian Steiner är redan förberedda på att det kommer att framföras kritik mot den vision som presenteras.

– Vi har en grupp kritiker som vill riva upp Trafikverkets beslut och istället vill att järnvägen ska dras utanför stan. Vi vet att många kommer på lördag och vill ställa kritiska frågor. Jag välkomnar alla att komma på lördag och prata om det här planprogrammet, men frågan kring hur banan ska dras är inte på bordet. Jag har all respekt för att vissa tycker att detta kommer att förstöra stan, men den frågan måste man i så fall driva mot riksdag och regering. Det är bara där man kan få ett beslut att ändra dragningen. Det kan man inte göra via oss, säger Magnus Nyström.

Magnus Nyström framhåller också att planeringen för den nya stadsdelen fortfarande befinner sig på visionsnivå och att man ännu inte gått in på några detaljer i hur området ska komma att se ut. Han säger att den kritik som redan nu florerar på sociala medier ofta ligger på detaljnivå, vilket kan försvåra diskussionen under samråd.

– Vi vet att många kommer på lördag och vill ställa kritiska frågor. Det är något vi uppmuntrar, men att döma av de diskussioner jag själv sett i sociala medier tycker jag att man går för djupt i detaljerna. Ett planprogram är en vision. Det handlar om stora penseldrag. I det läge vi är i nu har bansträckningens längd eller rälsens kurvradier ingen betydelse. Det här handlar om att brainstorma med breda penseldrag hur vi tänker oss att ett framtida stadsområde kan tänkas se ut.

undefined
Piteå kommuns vision för det nya området utgår från det prisvinnande arkitektförslaget Solander ring, men kommer att kompletteras och anpassas enligt lokala visioner och behov. Stadsarkitekten Florian Steiner berättar om förslaget.
undefined
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Nyström (S) säger att visionen för den nya stadsdelen fortfarande befinner sig på idénivå och att man ännu inte har några detaljer för området klara.

Trafikverkets planering för den exakta dragningen av Norrbotniabanan genom Piteå beräknas vara klar mellan 2027 och 2028 och innan dess kan Piteå kommun inte på detaljnivå panera någon byggnation i området. Florian Steiner och Magnus Nyström säger att kommunen för en kontinuerlig dialog med Trafikverket.

– Vi har en tät dialog med Trafikverket, mer än vi hade tidigare under åren. I dag arbetar Trafikverket intensivt även med arkitektur och stadsplaneringsfrågor. Även om de formellt bara ansvarar för att bygga en väg eller en järnväg så tar de i dag också ansvar för lokal och regional stadsutveckling, säger Florian Steiner.

När kan första spadtaget för Västermalm tas?

– Vi tänker oss någon gång efter 2030. Det beror på världsmarknad, vilka som vill satsa och liknande. Vi på kommunen kommer ju inte att bygga i egen regi. Vi skapar bara förutsättningar, säger Magnus Nyström.

undefined
Byggandet av en ny centralt belägen stadsdel är en del av visionen om ett växande Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!