Norrbotniabanan kräver möte med utsedda förhandlare

Norrbotnibanan har äntligen fått en motpart att förhandla med.– Det har vi väntat på länge, men vad det betyder vet vi inte än, säger Gusten Granström, VD, Norrbotniabanan AB.

Norrbotniabanans vd Gusten Granström vill ha ett möte omgående med de nya förhandlarna. (Arkivbild)

Norrbotniabanans vd Gusten Granström vill ha ett möte omgående med de nya förhandlarna. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2014-08-20 16:04

Norrbotniabanegruppen har i flera år jobbat för att få till en motpart att förhandla med.

– Vi har haft kontakt med trafikverket men vi har inte haft förhandlingar med staten då vi saknat motpart, säger Granström.

Han är nöjd över att förhandlare utsetts även om det är oklart vad det betyder för byggandet av järnvägen.

Möte

–  Norrbotniabanan nämns inte i uppdragsbeskrivningen, utan det står i uppgiften att "pröva förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige".

En besvikelse helt klart.

– Regeringen har ju aldrig velat ta ordet Norrbotniabana i sin mun. Men det är klart att vi kommit lite längre i och med att förhandlare utsetts.

De två är HG Wessberg och Catharina Håkansson-Boman.

– Vi vill snarast ha till stånd ett möte angående banan. Vi har stora förväntningar på en konstruktiv diskussion, främst angående frågan om finansiellt upplägg för att projektet ska kunna genomföras.

Bakgrundsfakta

2008 bildade Landstinget i Norrbotten och Region Västerbotten samt kommunerna Umeå, Robertsfors, Skellefteå, Piteå, Luleå, Boden, Kalix och Haparanda ett gemensamt bolag, Norrbotniabanan AB, för att ge det fortsatta arbetet en tydlig juridisk och organisatorisk plattform och tydligt markera allvaret i regionens ambition och engagemang för att genomföra projektet.

Bana är den sista länken i den Botniska korridoren, en 27 mil lång planerad järnväg mellan Umeå och Luleå som ansluter till Botniabanan, Malmbanan, Stambanan, Haparandabanan och det finska järnvägsnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om