Norra Sverige centrum för energiutveckling

Sveriges tre nordligaste län gör gemensam satsning på förnyelsebara drivmedel och gröna kemikalier. EU-bidrar med 3,5 miljoner kronor. Från Norrbotten deltar Solander Science Park, ETC och Luleå tekniska universitet i projektet.

Piteå2007-02-02 00:00
- Det här är en bred satsning som förstärker norra Sverige som region för utvecklingen av förnyelsebar energi, säger Robert Bergman, processledare för Solander Science Park.

Även om skogsindustrin redan i dag svarar för landets största nettoexportintäkt på runt 85 miljarder kronor per år finns mycket att utveckla.

- Vi har förädlat 50 procent av skogen. Hälften är kvar, hävdar Bergman.

Nya exportprodukter

Spån, grenar, bark, svartlut och andra restprodukter är en tillgång som kan användas till att göra biobränslen, drivmedel och gröna kemikalier. De har förutsättningar att bli nya vik- tiga exportprodukter. Det menar forskare, entreprenörer och industriaktörer i Norrland som går samman i ett projekt.

- Vi har två av världens mest intressanta biofrafinaderiinitiativ i Örnsköldsvik och Piteå. Med de nya medlen höjer vi ambitionsnivån, säger Anders Nordin, koordinator vid Umeå universitet.

Siktar på mer pengar

Budgeten fram till sommaren 2007 uppgår till fem miljoner kronor. Av denna summa bidrar EU och länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten med 3,5 miljoner. Resterande del finansieras av universiteten. Målet är att arbetet ska utmynna i tre större projektförslag som därefter presenteras för EU:s sjunde ramprogram där totalt 21 miljarder kronor kommer att fördelas på energiområdet.

- Allt tyder på att både EU och större svenska finansiärer prioriterar denna typ av bioraffinaderisatsningar mycket högt. Jag är övertygad om att våra fem miljoner kommer att leda till mycket mer forsknings- och utvecklingsresurser till regionen, säger Nordin.

Utöver redan nämnda institutioner deltar även Sveriges Lantbruksuniversitet och Processum biorefinery initiative i Örnsköldsvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om