- Vi har inte pekat ut några kontor ännu. Nu ska vi titta på vilka som besöks mest av Nordeakunder och sedan kommer vi att välja. Men generellt kan man säga att det är Stockholm och tillväxtområden, Göteborg, Malmö och uppåt Norrlandskusten, säger Bo Eriksson, Nordeas chef för privatkunder i Sverige, till TT.
Vägg i vägg
Enligt uppgifter till Piteå-Tidningen är kontoret i Piteå ett av dem som Nordea köpt. Där har banken sina lokaler vägg i vägg med Svensk Kassaservice.För personalen i Piteå kom inte gårdagens uppgifter som någon överraskning. Affären var väntad. I dag arbetar tre personer vid kontoret.
Däremot lär Svensk Kassaservice i Luleå bli kvar. Inte heller Arvidsjaur eller Arjeplog berörs av försäljningen. Några säkra uppgifter om Älvsbykontoret hade inte Piteå-Tidningen på måndagskvällen.
Avtalspension
Totalt berörs 350 anställda på Svensk Kassaservice av affären. De har erbjudits jobb och vidareutbildning av Nordea. Äldre medarbetare kan också fundera över att gå med så kallad avtalspension.Övertagandet sker formellt den 1 juli 2008.
- Vi vill utveckla servicen till våra kunder, framför allt rådgivning. Det innebär en del nya kostnader men i dag betalar vi 180 miljoner om året till Svensk Kassaservice för den begränsade service som de ger. Den kostnaden försvinner nu, säger Eriksson.
Osäker framtid
Efter köpet får Nordea 330 kontor i Sverige och kommer då upp i nästan samma antal som några av dess största konkurrenter.Vad som ska hända med de övriga 300 kontor som Svensk Kassaservice förfogar över och som inte omfattas av försäljningen är osäkert.
- Vi har i dag lämnat in avvecklingsplanen för Svensk Kassaservice till Post- och telestyrelsen. Det känns bra att vi samma dag kan presentera en affär med Nordea som är så positiv för många av Svensk Kassaservice kunder och medarbetare. Postens uppdrag att tillhandahålla betalningsförmedling upphör från 1 januari 2009. Det innebär att Posten blir tydligare gentemot kunderna och det ger oss ytterligare möjlighet att fokusera på vår kärnverksamhet, säger Bo Friberg, finansdirektör på Posten.
Postens regeringsuppdrag att tillhandahålla betalningsförmedling via Svensk Kassaservice upphör per den 1 januari 2009. Där betaltjänster på marknadens villkor saknas, lands- och glesbygd, ska Post- och telestyrelsen upphandla dessa tjänster.