I torsdags fick Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten, ut med ett nödrop i radion och gensvaret har varit stort.
– Ja, det är många som vill hjälpa till och erbjuder sina marker. Vi är väldigt tacksamma att så många förstår den allvarliga situationen. Det snabbaste sättet är att ta kontakt med lokala jordbrukare i byn eller i närheten av där marken ligger. Då skapas en direktkontakt om vad som kan göras med bonden.
– Om marken är i träda måste en blankett om dispens fyllas i. På länsstyrelsens hemsida finns information om hur man enkelt går tillväga, säger Jenny Karlsson.
Torkan i Sverige riskerar att bli den värsta sedan 1992 och i södra Sverige är läget katastrofalt i vissa delar. Stora delar av landets jordbruksmark är sönderbränt, men norra Sverige har hittills klarat sig bättre.
– Men det kan snabbt ändra sig om inte regnet kommer. I Norrbotten är vi bara i början av den första skörden och prognosen är 60-70 procent jämfört med ett normalår.
Det är därför LRF uppmanar alla som har ängsmark att ta vara på höet som kan bli mat till djuren. På det sättet ökar tillgången på foder.
– Nu gödslas markerna och sedan är det bara att hoppas på lite regn under de närmaste 2-3 veckorna. Efter den andra skörden vet vi hur det kommer att bli, säger Jenny Karlsson.
Fjolårets sommar bjöd på kyligt och regnigt väder. På hösten var det så blött att en del av skörden fick lämnas ute på markerna.
– Mycket gick inte att bärga och det blev inget överskott. För många bönder tog det slut i ladorna och så nu torka och betydligt mindre skördar.
Det regniga vädret i midsomras kom som en välsignelse för bönderna i norr.
– Läget är allvarligt även här, många har fått halverad skörd. Men sedan har det regnat och varit varmt, så kanske det kan återhämta sig, men det är för tidigt att säga än, säger Lotta Folkesson, LRF Västerbottens ordförande.
Det har talats om att boskap måste nödslaktas på grund av foderbrist?
– I södra delarna av landet är det kö till slakterierna fram till april 2019. Det är en katastrof. I Norrbotten är läget bättre, men många bönder kan behöva planera för tidigare slakt av djuren. Det innebär lägre slaktvikt och med det sämre ekonomi, säger Jenny Karlsson.
I augusti, när man hunnit få en överblick över skördeutfallet i Norrbotten och Västerbotten, kan eventuellt överskott fördelas till de med underskott.