Men i takt med klivet in i EU tog 112 över som nödnummer. Det är i dag tio år sedan. Och den tekniska utvecklingen har sedan dess tagit sjumilakliv framåt.
- Det har hänt en hel del under detta decennium och inte minst under 2006, säger Leif Markström, platschef vid SOS Alarm i Luleå.
110 000 samtal
Ifjol gick 110 000 telefonsamtal från hela Norrbotten fram till SOS-operatörerna i Luleå.- Av alla påringningar var, och är, ungefär en tredjedel verkliga nödsamtal. Resten handlar om frågor om allt möjligt, till felringningar, förklarar Markström.
Sista åren har samtalen pendlat kring strax över 100 000.
För landet som helhet noterades 3,8 miljoner 112-anrop ifjol, varav 1,5 miljoner "skarpa" samtal.
Tysta anrop
Ett led i den tekniska utvecklingen handlar om att styra bort så kallade "tysta anrop" som stör och blockerar tidsfaktorn för äkta nödsamtal.Det handlar ofta om uppringningar av misstag (typ mobilen aktiveras i fickan), felringningar eller andra tekniska missgrepp.
Gemensamt för flertalet samtal är att de saknar A-nummer, den sträng av information som gör de möjliga att identifieras.
Vidarekoppling
Via teknisk finslipning vidarekopplas många av dessa tysta samtal automatiskt till teleoperatörer vid SOS Alarms dotterbolag YouCall, med säte i Piteå.Bara under juli kom det in 33 299 A-nummerlösa 112-samtal till landets SOS-centraler. Ur denna flora nådde 6 687 anrop YouCall i Piteå.
- I de flesta fall är det tyst i luren. Men det kan också vara frågan om människor som av olika anledningar inte kan vidarebefodra sin information muntligt. Därför betraktas alla påringningar som skarpa innan de kan avföras, berättar Leif Marklund.
Zenit
En annan ny teknik som landat vid SOS-Alarm i Luleå kallas Zenit och handlar om styrning av samtalstrafiken.- Ponera att det inträffat en smärre katastrof i Piteå och att mängder av människor slår larm via 112. Samtalsmängden kommer då att ta viktig tid av operatörernas dirigering av resurser till en olycksplats, exemplifierar Leif Marklund.
Nya tekniksystemet gör det möjligt att logga över samtalstrafik till andra länsalarmeringar, för att avlasta och den den berörda SOS-centralen vid extrema krissituationer.