Fem mammor med barn har samlats i det lilla och varma rummet för att få sin första genomgång i babymassage av Ulla-Karin Forsell, vid Familjens hus.
Det är sista gruppen för terminen och vid fyra tillfällen ska föräldrarna få lära sig tekniken.
- Innan massagen är det viktigt att fråga om lov och söka ögonkontakt med barnet. Det handlar om respekt för våra kroppar nu och för all framtid.
Mammorna smörjer händerna med kallpressad olja för att händerna ska glida lätt på huden och så börjar man denna första gång med att lära sig smeka ben och mage. Massagen innebär för barnet en stimulering av alla sinnen. Blöjan tas av för att komma åt vid ljumskarna och så börjar man massera med lätta strykningar göra "Indisk mjölkning".
- Så här, från ljumsken och ner mot fotleden, växelvis, instruerar Ulla-Karin Forsell på sin docka.
En del av kulturen
I många kulturer ingår massage som en naturlig del av vården av det lilla barnet. Att massera är lika självklart som att mata och sköta om sin lilla baby. Babymassage har sitt ursprung i Indien där den anses vara en helig konst. På 80-talet blev det mer och mer populärt i Sverige.
Trots att det är första gången för de här babyarna verkar de mottagliga för beröringen och ligger och njuter.
- Om barnet vänder sig bort och börjar gnälla kanske de inte vill något mer i dag. Vi ska ha respekt för barnen, poängterar Ulla-Karin.
Så fortsätter man med att krama och glida, röra under fotsulan och vidare till magen. Denna dag räcker det att lära sig ben, nästa gång går man vidare och till slut har hela kroppen gåtts igenom.
- Släpp aldrig kontakten med barnet.
Lugn och ro
Beröringen som massagen ger utsöndrar "lugn och ro-hormonet" oxcytocin, både hos den som masserar och barnet. Massagen är ingen behandlingsmetod men kan motverka och förebygga magknip med hjälp av vissa strykningar.
- Det gick bra i dag. Forstätt öva hemma tills vi ses nästa vecka, säger Forsell innan hon bjuder på vätska till mammorna som vistats i det mycket varma rummet.