Regeringens satsning innebär att kommunerna i landet får ett permanent årligt tillskott på fyra miljarder kronor till äldreomsorgen. För Norrbottens kommuner innebär det 170 miljoner under 2021.
Piteås pott blir 19,2 miljoner kronor som ska fördelas på olika poster inom äldreomsorgen. Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S), samt Maria Holmkvist (V), gruppledare, presenterar hur majoritetspartierna vill fördela pengarna:
9 miljoner kronor ska gå till att öka bemanningen på äldreboendena.
3,8 miljoner är avsatta till hemtjänsten i ökad schablontid där arbetsplatsträffar, körtid och dokumentation ingår.
3,2 miljoner ska täcka kostnaden för den extra nattpatrull som finns i dag.
800 000 går till ett skobidrag för hemtjänstpersonal och personal vid äldreboenden. Nivån räknas på cirka 500–600 kronor per år för skor.
800 000 kronor ska gå till jackor vart tredje–fjärde år till hemtjänstpersonal.
500 000 kronor ska täcka underskottet vid Trädgårdens äldrecenter.
150 000 kronor är avsatta för att tio av hemtjänstens bilar ska ha fyrhjulsdrift.
De återstående 950 000 kronorna är inte öronmärkta ännu.
– Vi har ännu inte beslutat vart de ska gå. Det kan vara andra kostnader och avtal som dessa pengar kan täcka, men vi måste få mer tid för att titta på det, säger Sven-Gösta Pettersson.
Därtill förstärks Äldreomsorgslyftet som är en statlig satsning vars syfte är att höja kompetensen i äldreomsorgen. Nu har staten skjutit till ytterligare 7,7 miljoner för 2021. Det innebär att de som jobbar får studera till undersköterska på betald arbetstid. Under 2020 fick Piteå kommun 2,1 miljoner och satsningen drog igång efter semestrarna. 20 personer är under utbildning i nuläget.
– Tanken är att personalen ska jobba halvtid och studera på halvtid, säger Sven-Gösta Pettersson och konstaterar att kompetenshöjning är väldigt viktigt.
Av de cirka 1 100 undersköterskor som jobbar inom äldreomsorgen är det 140 som helt saknar eller inte har komplett utbildning. De 7,7 miljonerna ska räcka till att cirka 30 personer får utbildning nästa år.
Det är ändå mindre än hälften som får utbildning?
– Vi har också ett EU-projekt som heter Validering undersköterska. Där provar man det man kan och får poäng efter det. Den startade i mitten av augusti och det är tänkt att 40 personer ska gå den fram till år 2023, säger Maria Holmquist.