"Tystnadskulturen kan innebära livsfara för kvinnorna"

"Så länge vi tänker att våldet är skamligt och att vi inte ska prata om det, då hjälper vi bara förövaren och inte den utsatta kvinnan", det säger kriminologen Nina Rung.

"Målet är att våldet ska upphöra och det är männen som måste förändras. Ska vi jobba med mäns våld så måste vi jobba med männen", säger Nina Rung.

"Målet är att våldet ska upphöra och det är männen som måste förändras. Ska vi jobba med mäns våld så måste vi jobba med männen", säger Nina Rung.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Piteå2022-01-16 18:30

MÄNNEN SOM SLÅR

Nina Rung är kriminolog, genusvetare, debattör och en av initiativtagarna till Huskurage, ett initiativ med syfte att förhindra våld i nära relationer. PT når henne per telefon för att prata om mäns våld mot kvinnor.

Det är år 2022 nu och ser ut som det gör, hur känner du?

– Det är så deprimerade och skitfrustrerande att det inte görs mer och att det heller inte finns någon ljusning, säger Nina Rung som konstaterar att både grov kvinnofridskränkning och misshandel mot kvinna i närstående relation har ökat under pandemin. Samtidigt var julhelgen också en tid då det var svårt för många kvinnor.

undefined
"Det är så deprimerade och skitfrustrerande att det inte görs mer och att det heller inte finns någon ljusning", säger Nina Rung om mäns våld mot kvinnor. (Arkivbild)

Hon menar att många uttrycker att våldet är "så fruktansvärt" och "hemskt", men frågan är vad vi egentligen gör själva för att sätta stopp för det.

– Det handlar om att reagera när man hör att någon använder kränkande och nedlåtande kommentarer mot en partner, att man inte bara tänker att det här våldet främst är knytnävsslag. Det finns så mycket annat som också är en del av våldet som så många lever i och runt.

Hon konstaterar att mäns våld mot kvinnor är ett enormt samhällsproblem över hela världen även om det i många andra länder är betydligt värre än i Sverige. I exempelvis Ryssland har man avkriminaliserat våld i nära relation om det inte leder till sjukhusvård, i andra länder finns ingen lagstiftning alls på området.

– Det är samhället, hur vi ser på kvinnor och vad de har för värde, det avspeglas i de här brotten och vad man anser sig ha rätt att göra mot kvinnor. Där har vi verkligen inte lyckats.

Vad kan vi göra?

– Det finns så mycket vi kan göra och det är också en del i frustrationen. Exempelvis att jobba med jämställdhet bland unga killar är, då är det mindre risk att de använder kränkande beteende eller våld mot sin partner senare i livet. En mans våld börjar sällan när han är 45 år, han har med sig värderingar och attityder som har främjat hans förståelse för vad som är okej att göra under lång tid.

Nina Rung anser att det finns mycket förebyggande arbete som förskolan och skolan kan göra, i nya skrivningar i läroplanen finns exempelvis med barn och unga ska lära sig om relationer. Men det handlar också om att jobba med frågorna inom föreningslivet, med machokulturen och kvinnosynen.

undefined
"Det handlar om hur vi ser på kvinnor och vad de har för värde", säger Nina Rung. (Arkivbild)

Hon vill se en nollvision, liksom i trafiken, när det gäller mäns våld mot kvinnor.

– Målet är att våldet ska upphöra och det är männen som måste förändras. Ska vi jobba med mäns våld så måste vi jobba med männen, säger Nina Rung som menar att det handlar både om förebyggande insatser och även insatser när mannen tagit till våld.

– Hela samhället måste agera och säga att det inte är okej. Att vi förändrar normen, det är det inte snubben vi ska backa utan tjejen, säger Nina Rung som anser att tystnadskulturen innebär livsfara för kvinnorna.

– Så länge vi tänker att det här är skamligt och det ska vi inte prata om, då hjälper vi bara förövaren och inte den utsatta. Det ska inte gå att utsätta sin partner för våld och kränkningar år 2022, men ändå ser vi det hända det hela tiden.

undefined
Nina och maken Peter Rung är grundare av "Huskurage", en metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Det handlar om att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. (Arkivbild)

Hon gläds över att Huskurage införts i flera kommuner. Något som innebär att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem.

– Häften av alla vuxna kvinnor, cirka 46 procent har varit utsatta för våld någon gång.  Det är kvinnor som finns i mitt grannskap och kvinnor runtomkring mig, kanske är det jag?

Mäns våld mot kvinnor

Omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. 

Förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att se vilka män som är förövare.

Fysiskt våld kan vara allt ifrån örfilar och knuffar till användande av olika vapen, stryptag och mord.

Psykiskt våld handlar om att bli hotad och skrämd med fysiskt våld eller förnedrad och tvingad till kränkande handlingar. Men också om att ständigt bli kränkt med ord.

Källa: Kvinnofridslinjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!