Styrelseledamöterna i kulturföreningen Ordmån turas om att boka föreläsare till Kaleido och den här gången var det Maria Falk som hade slagit till med en drömgäst i form av Augustprisvinnaren Nina Burton.
– Jag har läst Ninas böcker och tycker de är underbara, det var en dröm att få hit henne, säger Maria Falk.
Bokningen föll också gästerna i smaken. Inte en stol var tom.
– Jag ser det som att Piteå är en kulturintresserad stad och Ordmån gör ett fantastiskt arbete, säger Nina Burton.
År 2016 vann hon Augustpriset i kategorin Årets svenska facklitterära bok med sin essäberättelse Gutenberggalaxens nova. Den handlar om humanisten Erasmus av Rotterdam och det var också hans liv som besökarna på Ordmån fick veta mer om under måndagskvällen.
– Hans böcker har präglat Europa och gör det fortfarande än idag, säger Nina Burton.
Erasmus av Rotterdam levde i en tid som liksom nu präglades av en medierevolution. Under föreläsningen drog Nina Burton paralleller mellan 1500-talet och 2000-talet.
– Nu är det internet och för 500-talet var det boktryck, säger hon.
Nina Burton tror att vi kanske skulle få svårt att imponera på Erasmus om han skulle ha levt i dag. Den största skillnaden är att allt går så mycket fortare i dag.
– Något Twitter fanns förstås inte då, men åsikter kunde ändå snabbt spridas med hjälp av flygblad och pamfletter.
Erasmus visste redan som tonåring på 1470-talet att han ville bli författare och han övergav sitt holländska modersmål för Europas internationella skriftspråk latin. Författare blev han också, trots stora hinder, bland annat tog pesten hans föräldrar och Erasmus sattes i ett kloster.
– Erasmus, som var en frihetsälskande person, passade inte bra bakom murar. När han efter sex år som munk fick en tillfällig dispens från klostret tog han chansen.
Erasmus var den allra första författare som skrev direkt för boktryck, berättar Nina Burton och förklarar att han stod för en femtedel av tidens alla böcker. Den kanske allra mest välkända är Dårskapens lov som publicerades 1511, där han bland annat driver med katolska kyrkan.
– När Erasmus kom igång med sitt författarskap blev han galjonsfigur inom renässanshumanismen. Han blev en mycket eftersökt författare. Alla Europas makthavare ville ha honom till sig.