Hydroponisk odling är ett sätt att odla som gör att alla kan skörda hemma, oavsett om man bor i lägenhet eller hus. Sättet att odla innebär att man inte har någon jord utan istället använder sig av vatten och näring som tillförs plantorna. Det är ett enkelt sätt att få grönsaker och andra växter på kort tid.
Nicklas Larsson bor med sin familj i en lägenhet mitt i stan och har startat eget företag, Smoothcrops, där han säljer all utrustning för ändamålet. Inne har han dels två mindre så kallade odlingstorn med grödor på tillväxt och en mindre box där fröerna precis kommit upp. Ute på balkongen har han ett större torn som rymmer 36 plantor på en yta av 75x75 centimeter.
– Hydroponisk odling är stort i USA och har funnits i Europa ett tag. Jag har alltid varit intresserad av allt kring växter och tycker att alla ska kunna odla grödor hemma, så jag läste om olika trender i samhället och det här passar alla, säger Nicklas Larsson.
Han berättar att man placerar frön i små odlingskoppar eller kuber av skumgummi i en odlingslåda och när de blivit små plantor sätter man dem i tornet där plantorna har var sin egen liten balkong.
– Vatten och näringslösning cirkulerar via en pump genom systemet för att ge plantorna optimal näring. Man har också Led-belysning med fullt spektrum för att ge växterna det ljus de behöver för att växa och frodas vilken tid på året som helst. Vattnet byts ut eftersom man fyller på. När växterna blir större krävs mer näringslösning och det kollar man med en näringsmätare.
Växterna "dricker" genom att pumpen duschar rötterna. Den är igång i tio minuter i timmen.
– När pumpen är igång hörs det som ett porlande, det stör inte alls, säger Nicklas Larsson som uppger att det tar ungefär en månad innan man kan skörda från sitt torn.
Han ger PT:s reporter ett smakprov på några av grödorna, bland annat brytbönor, asiatisk kål och romansallad.
– Fördelen med den här typen av odling är att det inte blir svinn. Man plockar in det man ska äta och plantan fortsätter sedan att växa. När man köper ett salladshuvud i butiken så får man ofta slänga delar av det, säger han.
Nicklas Larsson har tankar och idéer om att utöka verksamheten och det finns många vägar att gå.
– När jag var på trädgårdsmässan i Umeå nyligen var det många intresserade som kom fram. Det var 8 000 besökare där och jag lämnade ut 1 000 broschyrer, säger han.