Neurolinjen nedlagd – men kampen fortsätter

Neurolinjen på Främnäs folkhögskola har lagts ner. Tråkigt tycker föreningen Neuro Piteå älvdal. "Det är jättedåligt för oss", säger ordföranden Maria Eriksdotter.

På torsdagen bjöd Neuro Piteå älvdal in till föreläsning i Furubergskyrkan på Pitholm. Detta i samband med att Neurodagen uppmärksammades.

På torsdagen bjöd Neuro Piteå älvdal in till föreläsning i Furubergskyrkan på Pitholm. Detta i samband med att Neurodagen uppmärksammades.

Foto: Andreas Elvstrand

Piteå2020-09-24 19:30

För personer med förvärvad hjärnskada eller neurologisk sjukdom brukade Framnäs folkhögskola erbjuda viktiga kurser. Bland annat studier i kommunikation, hjärnkunskap, konst, data, natur och hälsa.

– Dit kunde man gå varje dag för att lära sig allt möjligt. Det går kanske inte göra allt likadant som tidigare när man var frisk, men man måste hitta andra sätt att göra saker och ting. Nivån på skolan anpassades mycket utifrån individens skada, säger Maria Eriksdotter.

Men av besparingsskäl har Neurolinjen under hösten lagts ner.

– Det är en rehabilitering som försvinner för alla som vill komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Och det finns inte så många andra alternativ att välja på.

Maria Eriksdotter är alltså ordföranden i föreningen Neuro Piteå älvdal.

– Vi har haft många samarbeten och god kontakt med neurolinjen. Att den läggs är jättedåligt för oss.

I föreningen ingår cirka 120 medlemmar.

– Jag vet inte hur många av dem som brukar gå till neurolinjen, men många har i alla fall gått där i flera år.

Alltjämt måste de drabbade fortsätta kämpa för en bättre vardag.

På torsdagen uppmärksammades Neurodagen i Piteå.

– Den har funnits i nästan 15 år och är det något som sker över hela landet. Fast på grund av corona vet jag inte hur det ser ut mer arrangemang överallt den här gången, säger Maria Eriksdotter.

På Furubergskyrkan i Piteå var uppslutningen i alla fall stor.

– Ja, det var jättebra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!