Nej till ursprungsmärkning av kött på kommunens menyer

En KD-motion om ursprungsmärkning av kött i de kommunala menyer har fått avslag i fastighets- och servicenämnden. Det uppges inte vara tekniskt möjligt i det datasystem som används för menyutskrifter.

Köttråvarornas ursprungsland ska framgå i menyerna i kommunens verksamheter, anser Helén Lindbäck (KD) som skrivit en motion i ärendet. I fastighets- och servicenämndens yttrande föreslås dock avslag. (Arkivbild)

Köttråvarornas ursprungsland ska framgå i menyerna i kommunens verksamheter, anser Helén Lindbäck (KD) som skrivit en motion i ärendet. I fastighets- och servicenämndens yttrande föreslås dock avslag. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2020-05-25 21:00

I motionen, som är inlämnad av Helén Lindbäck (KD), konstateras bland annat att svensk djurskyddslagstiftning är världens skarpaste och att antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot mänskligheten. "Svensk produktion är ett föredöme och svenskt kött är att föredra miljömässigt, svenska bönder har låg klimatpåverkan". Vidare konstateras att det är viktigt för många medborgare att få veta varifrån det man äter kommer och att det gäller inte minst kött.

I sitt yttrande till kommunstyrelsen skriver nämnden att man instämmer i detta och att man verkar för att svenska och lokala livsmedelsproducenter ska kunna lämna anbud vid livsmedelsupphandlingen.

– Vi har också framfört till vår grossist att vi så långt det är möjligt vill ha svenska och helst lokalproducerade livsmedel, säger Marita Björkman Forsman, ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Av oberett kött som används inom kommunens Målstidsservice är 91 procent av svenskt ursprung. Andelen oberett kött utgör dock bara 33 procent av den totala köttmängden, övervägande del är så kallade "köttprodukter" och en del av dessa tillverkas inte i Sverige.

Marita Björkman Forsman konstaterar att det tidigare, när exempelvis varje skola hade sitt eget kök och lagade sin egen mat, var möjligt att ange att "idag har vi svenskt kött på menyn".

– Men nu har vi fyra produktionskök som levererar till hela kommunen och det ger inte samma möjlighet att informera individen.

Inom kommunen finns idag sju olika menyer som publiceras en gång i månaden. Det är olika menyer för äldreomsorg, handikappomsorg, hemtjänst, timbal (mjukkost), flytande, förskola och skola.

I det kostdatasystem som används av Målstidsservice för bland annat menyutskrifter, finns inte möjlighet att knappa in uppgifter om ursprungsland för kött.

– Det är ett bra system för information till exempelvis allergiker men det medger inte ursprungsmärkning av livsmedel, säger Marita Björkman Forsman.

Att det tekniskt inte går att införa information om köttets ursprung på menyerna är också skälet till att fastighets- och servicenämnden föreslår avslag på motionen.

– Men både vi och andra kommuner trycker på hos systemtillverkaren med önskemål om att göra det möjligt att ange råvarornas ursprungsland, säger Marita Björkman Forsman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!