Nej till härbärge utan nattpersonal

Connextions Norrbotten och LP-kontakten har fått förfrågan om att driva natthärbärget i Blomska gården. Men utan utrymme för nattpersonal säger båda föreningarna nej.

Otryggt. "Om det inte finns någon nattbemanning kan vi inte säkerställa en trygg och medmänsklig miljö", säger André Bengtsson.

Otryggt. "Om det inte finns någon nattbemanning kan vi inte säkerställa en trygg och medmänsklig miljö", säger André Bengtsson.

Foto: Jennifer Sjödin

PITEÅ2017-01-02 21:00

Förra veckan berättade PT att Piteå kommun söker nya intressenter för att driva natthärbärget i Blomska gården efter att församlingarna i Piteå tackat nej. I stället har en förfrågan gått ut till ett antal organisationer i Piteå kommun. Däribland Connextions Norrbotten och LP-kontakten, men de säger nej. Precis som Piteå församling anser de att ett härbärge behöver anställd nattpersonal.

– Om det inte finns någon nattbemanning kan vi inte säkerställa en trygg och medmänsklig miljö för dem som ska nyttja dessa platser. Det känns som att kommunen kompromissar ekonomiskt på bekostnad av en trygg miljö nattetid, säger André Bengtsson, ordförande för Connextions Norrbotten.

Kommunstyrelsen har beslutat om ett bidrag på 271 000 kronor, varav 105 000 kronor går till den organisation som tar på sig att driva härbärget. Resterande summa ska täcka driftkostnaden samt rondering av vaktbolag. Men precis som Piteå församling har uttryckt det vill André Bengtsson och Håkan Nylander, föreståndare på LP-kontakten, att kommunen ska bidra med mer pengar.

– Jag har svårt att se hur vi som är små föreningar med otroligt begränsad ekonomi ska kunna ro det här i land när inte ens en så stor aktör som kyrkan känner att det är försvarbart att göra det, säger André Bengtsson.

Föreningarna anser att det finns ett akut behov av trygga sovplatser för hemlösa.

– Min önskan är att kyrkan och kommunen sätter sig ner vid förhandlingsbordet igen och börjar om, säger Håkan Nylander.

André Bengtsson poängterar att de inte säger nej till härbärget i sig.

– Det vi säger nej till är att skapa en tillfällig lösning som vi inte anser är trygg. Det borde även ligga i kommunens intresse att hjälpa de här människorna, säger han.

Utan nattpersonal anser de att härbärget blir en riskmiljö och de gör jämförelser med barackboendet i Öjebyn som stängdes ner och fastigheten på Strömsborg dit bostadslösa missbrukare vände sig.

– Det är där varningsflaggan höjs, det är inte schysst och det är inte tryggt. Det blir likadant som med de andra boendena, från barackerna till husvagnar på Strömsborg till Blomska gården, säger Håkan Nylander.

LÄS OCKSÅ: Församlingen driver inte härbärget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!