Den 31 oktober lämnade föreningen JA till Norrbotniabanan E4–Lomtjärn in en bunt med drygt 3 700 namnunderskrifter till kommunens politiker. De som skrivit på vill att Norrbotniabanan dras via Lomtjärn istället för via centrum, ett beslut som fattades av Trafikverket 2010.
Underskrifterna mottogs av kommunalrådet Patric Lundström.
– Vi ska räkna namn och kontrollera var personerna är bokförda. Sedan måste vi göra en kommunal bedömning om dragningen av järnvägen är en kommunal fråga, sade han då.
Nu är granskningen av namnunderskrifterna gjord och på tisdagen presenterades resultatet. Kommunchefen Andreas Lind och Staffan Lundberg, kommunens samordnare för Norrbotniabanan, förklarade att de inlämnade underskrifterna inte räckte till.
– Enligt kommunallagen krävs det att tio procent av de röstberättigade i kommunen skriver under. I Piteås fall innebär det 3 341 personer och så många giltiga underskrifter är det inte, säger Andreas Lind.
Enligt den genomgång som nu är gjord finns alldeles för få giltiga röster.
– För att en underskrift ska vara giltig måste den vara gjord inom en sexmånadersperiod från det att listorna lämnas in, alltså mellan den 30 april och 31 oktober och det var det alltså bara 1 684 röster som var, säger Andreas Lind.
Eftersom det var så pass få underskrifter som var inom den giltiga tidsperioden har kommunen inte tittat närmare på övriga kriterier som behöver vara uppfyllda, att det ska finnas namn, adress, personnummer och att den som skriver under ska vara mantalsskriven i Piteå.
– Det fanns ingen anledning att kolla om där finns dubletter och så vidare på grund av att så få underskrifter var gjorda inom den godkända tidsrymden. Hade vi gjort det hade antagligen antalet giltiga underskrifter minskat ytterligare.
Vad gör ni med listorna?
– De kommer att finnas på kommunen som allmänna handlingar.
Vad händer härnäst i Norrbotniabanefrågan?
– Vi kommer att fortsätta dialogen med Piteåborna så att vi får så bra samhällsplanering som möjligt, sade Andreas Lind innan han gick in på kommunstyrelsemötet för att där informera om resultatet.
Anders Nordin, gruppledare för Skol- och landsbygdspartiet, passade på att framföra att SLP följer frågan om banans dragning och vill att det blir en folkomröstning.
– Vi har skrivit en motion i frågan.