- Vi vill utveckla parken. Framför allt göra den tillgänglig året runt. Men då krävs byggnader för inomhusaktiviteter, förklarar Bogren.
Blomska gården och logen på Norrstrand ser han som två förträffliga alternativ (något PT tidigare skrivit om).
- Två förnämliga byggnader som skulle smälta in perfekt i denna parkmiljö och samtidigt göra dem mer användbara än vad de är i dagsläget, tycker Bogren.
- Och logen kan placeras i hörnet mot cykel- och gångbron över kanalen. Där står ju redan det reningsverket, pumphuset eller vad det nu är, i tegel som inte är så avckert i mina ögon. Men vi har inte låst oss vid några lägen. Dessutom är det Blomska gården vi i första första hand vill se i parken.
Bogren känner också sorg över att fina kulturbyggnader får stå och förfalla.
- Det är ju bara att själv med egna ögon se vad som händer. Om Blomska gården istället placeras i Badhusparken kan den bevaras och användas på många sätt.
"Ytterligare scener och utställningsytor innebär rimligen också fler arrangemang. Parken tål inte fler än dagens volym" fortsätter nämnden sitt yttrande och menar att det finns en risk för överexploatering.
- Jag har ingenting emot att utveckla de byggnader som redan finns i parken. Det känns också bra att Folkets hus driver verksamheten och anordnar aktiviteter. Men det är viktigt att ha en balans mellan just aktiviteter och känslan av lugn, ro och rekreation. Vi har inte så många parker i stan, säger Helena Stenberg, s, kommunalråd, och hänvisar samtidigt till den pågående diskussionen om hur Piteås grönområden ska nyttjas, den så kallade Gröna planen.
Några tankar på att anlägga en renodlad nöjespark i Piteå på annan plats finns inte heller.
- Nej, några sådana förslag har jag inte hört.
Bogrens och Eriksson motion fanns på dagordningen vid kommunstyrelsens, ks, senaste sammanträde 28 januari. Ks gick med på förslaget att utreda parkens fortsatta utveckling men säger nej till en flytt av Blomska gården och Norrstrandslogen till just Badhusparken.
Fakta/Blomska gården
Blomska gården är ett timrat boningshus med portlider där de äldsta delarna härrör från 1700-talet.
Huset stod tidigare i kvarteret Lekatten på Häggholmen men flyttades på 1930-talet till Kvarnbacken.
1877 köptes huset av Olof Gustav Blom. Det är också han som gett namnet "Blomska gården".