Nej till flytt av Blomska gården till parken

KULTUR. Förslaget att flytta Blomska gården och Norrstrandslogen till Badhusparken får kalla handen av kommunledningen.- Men sista ordet är inte sagt än, tror Leif Bogren, ordförande i Folketshusföreningen.

Piteå2008-02-04 00:00
PITEÅ (PT)Både Leif Bogren och Anna-Lena Eriksson är styrelseledamöter i Folketshusföreningen som sedan en tid driver verksamheten och vandrarhemmet i Badhusparken. Tillsammans har de författat en motion till kommunfullmäktige där de föreslår en flytt av Blomska gården och Norrstrandslogen.

- Vi vill utveckla parken. Framför allt göra den tillgänglig året runt. Men då krävs byggnader för inomhusaktiviteter, förklarar Bogren.

Passande byggnader

"Med tillgång till nya utställningsytor och fler scener skulle parken ha möjlighet att "blomstra" även vintertid. Olika föreningar skulle också få möjlighet att visa upp sig ännu mer ... Kanske Badhusparken också har en framtida plats där mycket inom vår kulturella sektor skulle kunna mötas/samlas", skriver Bogren och Eriksson i motionen.

Blomska gården och logen på Norrstrand ser han som två förträffliga alternativ (något PT tidigare skrivit om).

- Två förnämliga byggnader som skulle smälta in perfekt i denna parkmiljö och samtidigt göra dem mer användbara än vad de är i dagsläget, tycker Bogren.

Vacker entre

Blomska gården med sin speciella portal, portlider, kommer enligt honom att bilda en vacker och naturlig entre till parken om huset ställs mot Trädgårdsgatan.

- Och logen kan placeras i hörnet mot cykel- och gångbron över kanalen. Där står ju redan det reningsverket, pumphuset eller vad det nu är, i tegel som inte är så avckert i mina ögon. Men vi har inte låst oss vid några lägen. Dessutom är det Blomska gården vi i första första hand vill se i parken.

Bogren känner också sorg över att fina kulturbyggnader får stå och förfalla.

- Det är ju bara att själv med egna ögon se vad som händer. Om Blomska gården istället placeras i Badhusparken kan den bevaras och användas på många sätt.

Ingen nöjespark

Kultur- och fritidsnämnden anser dock i sitt yttrande att de föreslagna byggnaderna är illa valda. "De är stora och utrymmeskrävande. Det är svårt att se vart de skulle kunna placeras på ett stilfullt sätt utan att de dominerar parken fullständigt" skriver nämnden, som påstår att även grönytor och planteringar skulle minska drastiskt. Kultur- och fritidsnämnden betonar också att de ser parken som ett område för rekreation. Inte en nöjespark, även om arrangemang av olika slag välkomnas i fall det sker i lagom omfattning.

"Ytterligare scener och utställningsytor innebär rimligen också fler arrangemang. Parken tål inte fler än dagens volym" fortsätter nämnden sitt yttrande och menar att det finns en risk för överexploatering.

Viktig balans

Däremot finns pengar budgeterade för en renovering av parken. Bland annat ska kafeet byggas om för att i framtiden kunna erbjuda lättare lunchalternativ. En upprustning av utomhusscenen och snyggare planteringar planeras också.

- Jag har ingenting emot att utveckla de byggnader som redan finns i parken. Det känns också bra att Folkets hus driver verksamheten och anordnar aktiviteter. Men det är viktigt att ha en balans mellan just aktiviteter och känslan av lugn, ro och rekreation. Vi har inte så många parker i stan, säger Helena Stenberg, s, kommunalråd, och hänvisar samtidigt till den pågående diskussionen om hur Piteås grönområden ska nyttjas, den så kallade Gröna planen.

Några tankar på att anlägga en renodlad nöjespark i Piteå på annan plats finns inte heller.

- Nej, några sådana förslag har jag inte hört.

Bogrens och Eriksson motion fanns på dagordningen vid kommunstyrelsens, ks, senaste sammanträde 28 januari. Ks gick med på förslaget att utreda parkens fortsatta utveckling men säger nej till en flytt av Blomska gården och Norrstrandslogen till just Badhusparken.

Fakta/Blomska gården


Blomska gården är ett timrat boningshus med portlider där de äldsta delarna härrör från 1700-talet.

Huset stod tidigare i kvarteret Lekatten på Häggholmen men flyttades på 1930-talet till Kvarnbacken.

1877 köptes huset av Olof Gustav Blom. Det är också han som gett namnet "Blomska gården".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om