PT har tidigare berättat om centerns förslag att börja laga maten från grunden på de åtta vård- och omsorgsboende i Piteå kommun istället för att använda sig av dagens storköksmodell.
– Vi vill börja med äldreboendena, där äter de som bor där alla målen och maten är en viktig del av omvårdnaden. Det känns som att det blir en bättre kvalité på maten om den lagas nära och att den som lagar maten har kontakt med den som äter den. Då är det enkelt att rätta till om något blir fel, har Majvor Sjölund, gruppledare för centerpartiet i kommunfullmäktige, tidigare sagt till PT.
Hon menar att Piteå kommun inte kan blunda för kritiken längre utan borde överge storköksmodellen, detta trots att kommunen lagt ut både mycket tid och pengar på att ta fram den nya kostorganisationen.
Fastighets- och servicenämndens förslag till kommunfullmäktige är dock att avslå motionen om att utreda förutsättningarna för att återgå till att laga maten på varje boende igen.
Investeringskostnaden för storköksmodellen uppgår till cirka 75 miljoner kronor och besparingen ligger på cirka 8,6 miljoner kronor per år.
Den största delen av produktionsomställningen är i dag genomförd. Det som återstår är färdigställande och igångkörning av Solanderskolans produktionskök, vilket kommer att ske hösten 2015.
Nämnden skriver att: "En återgång till varmmatsproduktion på respektive vård- och omsorgsboende som föreslås i motionen skulle uppskattningsvis innebära en investeringskostnad på någonstans mellan 40 och 60 miljoner kronor. Fastighets- och servicenämndens uppfattning är att produktionsomställningen ska genomföras i sin helhet".
Jan Lundström (C) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag.