Nedskräpning på Pitholmsheden

Sopor. Längs vägar och i skogar ligger det tätt som oftast sopor och avfall trots att det finns gratis avlämning för detta.- Det finns massor av skrot ute i skogar och områden. Det är alltid någon strulpelle som inte bryr sig, säger miljöinspektör Mikael Ferm.

Piteå2006-07-13 00:00
Miljökontoret åker inte ut och plockar upp skräp efter andra däremot diskuterar de mycket och flera olika kampanjer och samarbeten med företag pågår för att hålla hindra nedskräpning.

Mikael Ferm på miljökontoret berättar att han fått ett samtal nu i veckan om nedskräpning på Pitholmsheden. Flertalet sopsäckar, en solstolsdyna och en tvättmaskin återfanns när PT besökte platsen. Ferm själv har inte hunnit dit då han har fler ansvarsområden för tillfället på grund av semestern.

- Vi får undersöka hur saken ser ut och vilka åtgärder vi ska ta till. Tvättmaskiner ska inte stå i naturen. De ska demonteras och slängas på rätt sätt, säger han. I regel är det inte miljöfarligt utan mest otrevligt.

Tragiskt

Men nu ligger maskinen oundvikligen där och frågan är vem som ska plocka bort den och det resterande skräpet.

- I första hand är det den som gjort det som ska plocka bort det och i andra hand är det markägaren, säger Ferm. Kommunen har ingen ansvarig, men självklart vill vi inte att det ska skräpas ned.

- Vi kan sätta in tvångsåtgärder och tvinga dem att plocka bort det, säger han.

Om inte avfallet är miljöfarligt på något sätt får det ligga kvar i förhoppning att någon tar bort det. Men som oftast är det svårt att hitta den som dumpat sina icke längre önskvärda saker. Ibland är det också så att allmänheten tar bort efter andra.

- Att hålla rent efter andra ska man inte behöva, säger Ferm. Jag tycker det är så tragiskt synd att folk inte använder det som är gratis.

Få anmälningar

Ferm menar dock att i det stora hela fungerar det bra och att de flesta sköter sin sophantering.

Hos polisen i Piteå kommer väldigt få anmälningar angående nedskräpning i naturen in. Men kommer det en anmälan har de skyldighet att undersöka platsen och utreda.

- Vi far dit och tittar om vi kan hitta någon handling om den som slängt, hittar vi det tas den personen in till förhör. Vi åker inte och städar upp efter folk, säger Lars-Göran Johansson, kriminalkommisarie. Vi meddelar renhållningen eller markägaren att det finns kvar.

Mikael Ferm tycker det är sorgligt att det finns "strulpellar" som inte kan åka iväg med soporna när det finns gratis avlämning.

- Jag vill uppmana folk att använda återvinningsstationer och nyttja det som är så fint gjort. Har man bil och släp kan man åka till Bredviksberget. Där får man jättebra hjälp att sortera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om