Över 100 samtal per dag i extremkylan

För VVS-firman Lillpite rör är det bråda dagar. Extremkylan ställer till det för många med trasiga värmekällor och frusna vattenledningar. "Det har varit kaos. Jag har aldrig varit med om det här tidigare", säger Niklas Ermebring, arbetsledare.

Niklas Ermebring, arbetsledare på Lillpite rör, bläddrar i blocket där flera som ringt om hjälp är nedskrivna. "Det har varit kaos. Jag har aldrig varit med om det här tidigare."

Niklas Ermebring, arbetsledare på Lillpite rör, bläddrar i blocket där flera som ringt om hjälp är nedskrivna. "Det har varit kaos. Jag har aldrig varit med om det här tidigare."

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-01-05 20:30

Med temperaturer ner mot 40 minusgrader på sina håll i Piteå är det många som har fullt sjå med att hålla värmen i sina kåkar. Hos Lillpite rör skulle merparten av personalstyrkan vara ledig över julhelgerna men har i stället behövt rycka ut för att hjälpa nödställda fastighetsägare.

– Det vanligaste är att pannor av alla sorter slutar fungera och att vattenledningar fryser. Slutar värmen fungera blir det kallt fort i den här extremkylan och då gäller det att få i gång det så fort som möjligt, säger Niklas Ermebring.

Det var planerat att två stycken skulle arbeta när resten av personalstyrkan skulle ha ledigt. Men när företaget började få ett hundratal påringningar per dag om isproppar i vattenledningar och trasiga pannor bemannade man upp.

Enligt Niklas Ermebring får man nu prioritera vem man hjälper först.

– Prioriteringen är att få varmt i husen, det är det viktigaste, säger han.

För att avhjälpa isproppar i vattenledningar använder man sig av vattenånga. Marcus Johansson, rörmokare, är på fredagseftermiddagen i gång med att avhjälpa en frusen vattenledning på Hummerstigen på Djupviken.

– Det är egentligen en tapetborttagningsmaskin. Det är som en vattenkokare och vi kopplar en slang på den som vi sedan kör in i vattenledningen och så kommer det vattenånga mot isproppen, förklarar han.

Vanligtvis används inte maskinen särskilt ofta.

– Om jag brukar tina vatten? Nej, det händer någon gång per vinter men inte hela dagar i en hel vecka. De proppar vi har stött på hittills under den här kylan har varit ordentliga, inga smågrejer, säger Marcus Johansson.

I villan på Hummerstigen bor Anna Nilsson.

– Vi upptäckte att varmvattnet inne i badrummet hade frusit, det är andra gången det gör det men sist var för kanske tio år sedan. Vi har ett badrum till så vi sitter egentligen inte i sjön men det är skönt att få det att fungera.

Under fredagseftermiddagen eldar hon i kaminen medan Marcus Johansson jobbar på med isproppen.

– Det är tur det finns folk man kan ringa och be om hjälp när man inte kan det själv. De är guld värd, säger Anna Nilsson.

Arbetsledaren Niklas Ermebring vill skicka med en uppmaning till alla husägare.

– Har man frysningar är det bra att vara hemma när det börjar tina upp. Ska man åka i väg, för att jobba till exempel, är det bra att stänga av inkommande vatten så det inte står och spolar vatten när man inte är hemma, säger han och fortsätter: 

– Det är bra att lokalisera var man stänger av vattnet så att man inte blir paralyserad och inte vet vad man ska göra om det börjar spruta vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!