Nedläggningen av kirurgbakjouren kritiseras

Den 4 april läggs kirurgbakjouren på Piteå älvdals sjukhus ned. Oklokt, farligt och olagligt menar stafettläkarna bakom verksamheten.- Kirurgbakjouren har varit avgörande för att skadade personer överlevt, menar Ashok Gadré, kirurg och överläkare.

Kirurgen Per Berggren, som jobbat som stafettläkare på kirurgbakjouren i perioder sedan 2006, och hans kollegor tycker att Piteborna behöver kirurger på orten.

Kirurgen Per Berggren, som jobbat som stafettläkare på kirurgbakjouren i perioder sedan 2006, och hans kollegor tycker att Piteborna behöver kirurger på orten.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2010-03-29 06:00
Specialistläkarna Ashok Gadré och Per Berggren har jobbat på kirurgbakjouren i Piteå periodvis sedan 2006. De sågar beslutet att lägga ned verksamheten och tvivlar på landstingets uppgifter om att det på sikt innebär en besparing på omkring tre miljoner kronor.
- Man kommer inte att tjäna någonting. Bakjouren måste ersättas med minst två, antagligen tre tjänster. Dessutom måste avdelningen stängas och alla patienter transporteras från Piteå till Sunderbyn. Att stänga kirurgbakjouren för att spara pengar är ett dumt skäl, säger Per Berggren.
Det pratas ju om att bakjouren ska ersättas med akutläkare?
- Det finns inga. I Göteborg skulle man bemanna med 28 akutläkare, men man fick bara tag på en. Och akutläkare kan förstås inte ersätta kirurger. De har inte sådana kvaliteter att de kan jobba självständigt utan backup, säger Berggren.
Ashok Gadré är kritisk till den osthyvelsprincip som han anser att landstinget i Norrbotten använder.
- Det skalas och skalas någorlunda rättvist mellan de mindre sjukhusen. Att fortsätta med det och sedan säga att det inte påverkar patienterna är detsamma som att påstå att vi har en överkapacitet. Landstinget går med stora underskott och självklart måste vi anpassa oss till det, men förr eller senare kommer patientsäkerheten att äventyras om nedskärningarna fortsätter, skrev han i en debattartikel i PT den 17 mars.
Kontorstid
Efter påsk, när kirurgbakjouren är ett minne blott, är tanken att kirurger från Sunderbyn ska hålla mottagning i Piteå under kontorstid måndag-fredag.
- Patienterna ska bokas glest så att läkarna kan stötta medicinkliniken och akutmottagningen vid behov, berättade Dan Fors, överläkare och verksamhetschef för medicin- och rehabiliteringskliniken, för PT i början av mars.
Detta är ett koncept som Per Berggren tvivlar på.
- Det finns 20 kirurger i Sunderbyn och av erfarenhet vet jag att cirka två tredjedelar, 14-15 personer är i tjänst samtidigt. Att sätta en av dem i Piteå fungerar säkert i en månad eller två, men sedan blir det ST-läkare under utbildning som åker hit. På sikt tror jag att man helt slutar ta emot kirurgpatienter på akutmottagningen i Piteå och skickar dem direkt till Sunderbyn i stället, säger han.
Konsekvensanalys
Hur det blir med de fyra kirurgiska vårdplatserna när bakjouren försvinner är oklart. Enligt Berggren har varken han eller avdelningen som de finns på fått någon information om detta. Någon konsekvensanalys, som visar vad nedläggningen innebär, har personalen inte heller fått ta del av.
- En sådan måste göras när det sker så här stora förändringar, men ingen här har sett den. Den här halvgrejen kommer inte att fungera. Antingen lägger man ned all kirurgi och talar om det, eller så försöker man få kirurgkliniken att fungera. Att invagga Piteborna i falsk säkerhet är inte schysst, säger Per Berggren.
Olagligt
Att lägga ned kirurgbakjouren i Piteå kan till och med vara olagligt menar Per Berggren och han får stöd av experter.
- Enligt Socialstyrelsen får man inte bedriva akut- eller planerad ortopedi utan att ha tillgång till en kirurgspecialist hela tiden. Det är ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen. Inställelsetiden är högst 30 minuter och man måste ha en jävligt snabb bil för att hinna hit från Sunderbyn på den tiden, säger han.
Med Berggrens och Gadrés mått mätt är ett sjukhus utan kirurgi inte mycket värt.
- I min värld finns inte ett sådant sjukhus kvar. Piteå är den näst största orten i Norrbotten och varför man lägger ned kirurgverksamheten här förstår jag inte. Det är början till en nedrustning av samhället, säger Per Berggren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om