Nedlagd skola ett faktum

Svenska balettskolan läggs ned. Det blir resultatet av barn- och utbildningsnämndens beslut att säga upp skolans avtal med utbildningsdepartementet.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2018-01-17 10:59

Videon är inte längre tillgänglig

I maj 2017 blev det känt att Bun ville lägga ner Svenska balettskolan och stoppa alla intagningar från hösten 2018. Anledningen var tickande minussiffror i nämnden. Då var det cirka sex miljoner, men när nu 2017 summeras handlar det om nästan 17 miljoner kronor. (En del av den summan ska återbetalas av migrationsverket).

Besparingen för en nedläggning av balettskolan är beräknad till cirka fyra miljoner per läsår. Och eftersom verksamheten inte är ett obligatorium så väljer alltså kommunen att avveckla verksamheten.

För berörda elever, föräldrar och personal har den långa processen vållat stress och oro. Otaliga försök har gjorts för att få kommunpolitikerna att tänka om, men förgäves. På onsdagen var vägs ände nådd när de 13 ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden samlades.

Ledamöterna fick inledningsvis ta del av den kortfattade risk- och konsekvensanalys som belyser personalens situation. Där talas det om oro, stress och psykisk ohälsa.

Den som väntat sig en het debatt i nämnden blev förmodligen besviken. Nämndens ordförande Ruth Rahkola (S) redogjorde kort för frågan som sammanfattades så här i beslutsunderlaget.

"Arbetsutskottet föreslår nämnden besluta att med barn- och utbildningsnämndens nuvarande ekonomiska förutsättningar kan inte nämnden prioritera Svenska Balettskolans verksamhet och beslutar att säga upp skolans avtal med utbildningsdepartementet. Beslutet innebär att det inte görs någon antagning av nya elever till Svenska Balettskolan för läsåret 2018/19".

Nedläggningen innebär att eleverna i sexan inte får fortsätta att dansa på den smått unika utbildningen. Utfasningen gör att det bara blir fyra klasser (femman, sexan, åttan och nian) kvar till hösten och om två år har samtliga elever lämnat skolan.

– Vi har värnat och satsat på den här utbildningen, men utifrån de ekonomiska förutsättningarna går det inte längre, säger nämndens ordförande Ruth Rahkola (S).

Rahkola berättar att hon haft muntlig kontakt på departementsnivå och då fått besked att några ytterligare statliga pengar inte är aktuellt.

Sjukvårdspartisten Eva Åström var en av tre ledamöter som yrkade återremiss. Erik Nilsson (L) och Leon Bollerup (SLP) var de andra två.

– Jag säger nej till nedläggning och vill att frågan återremitteras. Inte minst utifrån barnens perspektiv och den psykiska ohälsa det här innebär.

Frågan om att ersätta Svenska balettskolan med en profilering med dansutbildning sköt nämnden upp till nästa möte den 28 februari.

0911-645 23

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!