- Men det är sällan som svenska vindkraftverk står stilla på grund av kyla. Ett betydligt större problem är nedisning av rotorbladen, säger Göran Ronsten, WindRen AB, som har många års erfarenhet av vindkraftsforskning i kallt klimat.
Problem med is
PT träffade Ronsten i samband med konferensen Vintervind 2010 som arrangeras på Pite havsbad den 3-4 februari. Cirka 160 deltagare ska under dessa dagar diskutera de problem och frågor som har med vindkraft i kallt klimat att göra.
Minskad produktion
Utan att ge sig in på några räknenummer, så handlar det självklart om stora pengar. Det är också en anledning till att det pågår flera forskningsprojekt och tester för att lösa nedisningsfrågan. En möjlighet är att hitta ett system som gör att vattnet inte ska frysa fast på vingarna.
- Att helt komma till rätta med isproblemen blir nog för dyrt, men en stor del av dagens tapp bör gå att få bort, tror Jan-Åke Jacobson.
Billigare lösningar
Mer lönsamma nedisningssystem måste alltså till. Inte minst med tanke på det stora antal vindkraftverk som planeras byggas i Norra Sverige.
- Energimyndigheten satsar flera hundra miljoner för att hitta lösningar.
Nedisning är sällan problem när det är riktigt kallt, utan främst ett problem i temperaturspannet plus två till minus 15 grader.
Andra problem är att isstycken kan lossna och givetvis orsaka skador om människor träffas. Ljudet från vindkraftverken har också en tendens att öka i samband med nedisning.