Sedan i höstas har NCC arbetat med infrastruktur i den första delen (Önusberget) av tredje etappen i Markbygden. Man har haft ett löpande kontrakt med de tyska investerarna Luxcara och förhoppningen var att säkra det långsiktiga kontraktet. Nu är tyskarna i stället överens med irländska Roadbridge.
– Det är runt 70 arbetstillfällen inklusive underentreprenörer här just nu och hade vi fått fortsätta hade det nog ökat till runt 100 arbetstillfällen, säger Robert Skoog, platschef vid NCC.
Kommer det här innebär uppsägningar hos NCC?
– Nej, NCC har ett 15-tal medarbetare i detta projekt och i dagsläget ser det ut som att vi har sysselsättning till dem. I och med att vi inte får nästa fas i Markbygden-uppdraget så kommer vi däremot inte kunna fortsätta anlita de underentreprenörer som tidigare arbetat i projektet och som utgjort den största delen av arbetstillfällena här. Det är tråkigt, vi hade räknat med att vi skulle komma överens.
Enligt Robert Skoog fanns det både ekonomiska och kontraktsmässiga skäl till att NCC och Luxcara inte kunde enades.
– Det är utländska investerare och de jobbar på ett lite annat sätt. Vi har våra regler kring hur vi jobbar i byggbranschen i Sverige, vi har reglementen som styr för att det ska vara någorlunda lika förhållanden mellan beställare och entreprenörer. Men med utländska aktörer kan man väl säga att de skriver avtalen så att det är entreprenören som ska ta alla risker egentligen.
Syftar du på Luxcaras anbudsförfarande?
– Det är väl inte de som har skrivit det. Det är väl utländska konsulter som skriver ihop ett kontrakt som är vanligt i utlandet, men som vi i Sverige inte riktigt är vana att jobba efter.
Är det därför Roadbridge har lättare att matcha kraven?
– Det hade vi väl också kunnat göra, men det är frågan om ett risktagande.
När kom de in i bilden?
– Det kan jag inte svara på. De har dykt upp någon gång under resans gång, men vi har väl ändå trott att vi ska få fortsätta göra jobben. Att vi skulle komma överens både ekonomiskt och i kontraktshänseende.
I och med det uteblivna avtalet har NCC inte mycket jobb kvar i Markbygden.
– Det är lite på det gamla projektet (etapp ett) som ska färdigställas och så vi har lite extrabeställningar också. Men det är inte många arbetstimmar, säger Robert Skoog.
Huruvida Roadbridge planerar att ha egen personal i Markbygden eller anlita lokala underentreprenörer är okänt. Enligt uppgifter till PT kommer representanter för bolaget till Piteå nästa vecka.
PT har sökt Luxcara.