Det förklarar Tore Persson, Kappa Kraftliner, Ingvar Lundström, Pappers avd 37, och Arne Pettersson, HSO (Handikappföreningarnas Samarbetsorgan) i Piteå, dagen efter nätverkets senaste, välbesökta möte.
- Under alla mina år som aktiv i folkrörelse och föreningsliv har jag aldrig varit med om en sådan enighet, säger Arne Pettersson.
Legat lågt
Man har legat lite lågt och knappast synts i massmedia under en tid. Detta för att se om det var möjligt att agera inom den arbetsgrupp som landstinget bildat och som hittills hållit tre möten.- Det har visat sig att vi får mycket information från landstinget i arbetsgruppen, men inget utrymme att diskutera våra krav, säger Arne Pettersson.
Trots missnöjet beslutade Nätverket PÄS på tisdagen att stanna kvar i arbetsgruppen tills vidare.
Nätverkets krav står fast, nämligen för det första att Piteå älvdals sjukhus ska ha en samordnad ledning och att lasarettsdirektionen således ska återinrättas.
Akuta operationer
När det gäller kirurgkliniken kräver man en klinik med akut och planerad verksamhet dagtid på operationsavdelning, vidare beredskap på operationsavdelning dygnet runt (ett operationslag), kirurgbakjour dygnet runt samt mer än 100 bibehållna vårdplatser.Beträffande ortopedin krävs bland annat akut ortopedi och 750 planerade höft- och knäoperationer per år.
Den medicinska verksamheten vid Piteå älvdals sjukhus ska vara intakt och neurorehab ska tas över från Sunderbyn, kräver nätverket för PÄS.
I nätverket ingår företrädare för samtliga politiska partier, kommunledningen, de fackliga organisationerna, pensionärs- och handikapporganisationerna, Kappa, SCA och andra betydande företag i Piteå kommun, exempelvis Wibax, Företagarna och besöksnäringen (bland andra Hilding Holmkvist tillhör nätverket).
- Om vi inte får gehör för våra krav i landstingets arbets- och så kallade högnivågrupp så får vi återgå till opinionsbildning med stormöten, demonstrationer och liknande, säger Arne Pettersson.