- Nätverket ger också tjejerna möjlighet att lära känna varandra och dela varandra erfarenheter, berättar läraren Agneta Johansson, en av initiativtagarna.
I dag finns 30 tjejer på teknikprogrammet, fördelade på tre av programmets sex klasser. Färre tjejer än så vill man helst inte ha per klass.
- Det finns undersökningar som visar att någonstans vid en tredjedel går gränsen för när en minoritet märks eller inte, berättare Agneta Johansson.
- En man som står på sig och utrycker sin vilja beskrivs som stor och stark - en kvinna som gör samma sak kallas "bitchig". Hur hanterar man sånt?
Men Susanen Carlsson poängterar att en majoritet av de män hon mött i yrkeslivet varit positiva till kvinnliga medarbetare.
- Men sedan finns det alltid de som tycker att man "gått för långt från spisen".
Föreläsningen handlade även om vikten av personlig utveckling.
- Man kan faktiskt uppnå allt man vill, det gäller bara att ta fram förmågan inom oss, menade Susanne Carlsson som vid sidan om sitt arbete på Kappa driver företaget Carsus Utveckling och föreläser utifrån egna erfarenheter om bland annat personlig utveckling.
Agneta Johansson konstaterar att arbetslivet berikas om kvinnor och män arbetar tillsammans.
- Men det finns fortfarande många hinder för kvinnor i dag och vi vill att tjejerna ska förstå att det de utsätts för i samhället och i arbetslivet inte är deras eget fel utan beror på de strukturer som fortfarande råder mellan könen.