Nätverk drar igång folkinitiativ om Norrbotniabanan

Lomtjärnsgruppen på Facebook har dragit igång en namninsamling för att ändra Norrbotniabanans framtida dragning. 3 500 underskrifter krävs för en folkomröstning något Staffan Thurén inte ser som några bekymmer.

Staffan Thurén, grundare av Facebookgruppen Norrbotniabanan via Lomtjärn, var en av de som drog igång föreningen för att få till en folkomröstning. (Arkivbild)

Staffan Thurén, grundare av Facebookgruppen Norrbotniabanan via Lomtjärn, var en av de som drog igång föreningen för att få till en folkomröstning. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-02-17 20:00

Det är på Lomtjärnsgruppen på Facebook som administratören Staffan Thurén offentliggör att nätverket vill samla ihop tillräckligt många namnunderskrifter för en folkomröstning om Norrbotniabanan i Piteå.

"Syftet med folkomröstningen är att visa vad folket i Piteå tycker om att dra in tung och farlig godstrafik i centrala stan med buller och vibrationer som följd. Vi vill inte att Piteås unika centrala idylliska stadsmiljö och strandpromenad vid Västra kajen ska förstöras. Vi vill inte heller ha negativ påverkan på Pite Havsbad, Pitsundet och den sjöfart som där passerar på grund av ytterligare en bro. Vi vill inte att ett stort antal fastigheter ska lösas in och rivas", skriver Staffan Thurén i gruppen.

För att göra en folkomröstning möjlig krävs att minst 10 procent av alla över 18 år skriver under. Det rör sig om ungefär 3 500 namnunderskrifter.

– Det ser jag inte som något bekymmer att få ihop. Vi är 1 200 personer i den här gruppen och det innebär att varje medlem ska få ihop tre stycken namnunderskrifter, säger Staffan Thurén till PT.

Det är Trafikverket som äger beslutet om Norrbotniabanan och utgångspunkten med folkomröstningen är att folkvalda i Piteå aktivt ska påverka Trafikverket att riva upp och ompröva beslutet från 2010.

– Från kommunens sida kör man stenhårt på att det är Trafikverket som äger frågan, men Trafikverket kan förändra ett beslut om förutsättningarna ändras. Om kommunen vill att banan dras efter E4 så kommer Trafikverket att följa det. Det är jag övertygad om, säger Staffan Thurén.

Han har sett resultatet från omröstningen på Piteåsidan på Facebook och är inte förvånad över utfallet.

– Oavsett vilka undersökningar man gör så kommer de allra flesta Piteåbor tycka att Lomtjärn är det rätta alternativet. 

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande och fullmäktige kan säga nej till ett folkinitiativ om frågan ligger utanför vad fullmäktige får besluta om. Enligt nuvarande lagstiftning kan namnunderskrifter endast samlas in på papper.

En kartläggning av det reformerade folkinitiativet som gjordes 2013 på uppdrag av dåvarande Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att kommunerna själva beräknade kostnaden till i genomsnitt 34 kronor per medborgare och folkomröstning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!