PT har tidigare berättat om tillståndsprocessen för vindkraftsparken i Markbygden. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation tillstyrkte vindkraftsparkens etapp 1 som i inledningsskedet skulle bestå av 314 snurror.
Tillståndet överklagades av flera organisationer och privatpersoner - bland andra statliga Naturvårdsverket.
Mark- och miljödomstolen avfärdade alla motståndare utom Naturvårdsverket som krävde att hela vindkraftsparken, det vill säga drygt tusen vindkraftsverk, skulle tillståndsprövas samtidigt.
Om så skulle bli fallet förutspådde flera vindkraftsförespråkare en segdragen process som i värsta fall kunde dra ut på tiden i flera år. Men nu har alltså den statliga myndigheten tänkt om och backar från sina krav.
- Vi tycker egentligen samma sak som tidigare, men nu har Markbygden vind AB tillfört kompletterande uppgifter som beskriv er de totala konsekvenserna av etableringen och därför tycker vi att det är okej att pröva etapp 1 för sig, säger Rikard Janson, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket.
Positiv till vindkraft
Enligt Janson har Naturvårdsverket hela tiden varit positivt inställt till vindkraft.
- Vi vill främja utvecklingen av förnyelsebar energi och gör bedömningen att etapp 1 blir en acceptabel störning. Under förutsättning att villkoren blir vettiga så anser vi att det är frid och fröjd att tillåta etableringen av etapp 1, säger Janson.
Villkoren som Rikard Janson pratar om gäller bland annat att avstånden mellan vindkraftverk och kända boplatser för kungsörn blir två kilometer. Naturvårdsverket vill inte heller ha några vindsnurror i närheten av kända spelplatser för tjäder och kräver att en flygkorridor för kungsörn upprättas.
Magnus Norberg, beredningsjurist på Mark- och miljödomstolen, bedömer att handläggningstiden kommer att bli avsevärt kortare i och med Naturvårdsverkets ändrade krav.
- Det blir helt enkelt färre frågor att pröva och omfattningen blir betydligt mindre. Nu väntar jag på svar från Markbygden vind AB och det blir enklare om bolaget ställer upp på Naturvårdsverkets nuvarande krav. Vi kommer att ta ställning i ärendet hur det än blir, men i nuläget ser det inte ut som att vi behöver ha något sammanträde i målet, säger han.
Norberg vågar inte utlova något datum när domen kommer.
Blir det under 2012?
- Det tror jag, säger han.
Kyrk gläds åt beskedet
Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind som äger Markbygden vind AB tillsammans med tyska Enercon, är positiv.
- Naturvårdsverket har tagit ett steg tillbaka och vi ser det som att tillståndet i princip är klart. Några vindkraftverk får vi stryka, bland annat av Försvarsmaktsskäl, och jag tror att etapp 1 kommer att bestå av maximalt 280 verk, säger han.
Kyrk hoppas nu på ett snabbt besked från Mark- och miljödomstolen.
- Förhoppningsvis kan vi börja bygga vägar under hösten och vindkraftverk under våren 2013, säger han.
Erik Persson, utvecklingschef industri och energi på Piteå kommun, gläds åt beskedet.
- Det såg mörkt ut när Naturvårdsverket överklagade tillståndet, men nu ser vi att det rör på sig eftersom det släpper kravet på ett helhetsgrepp. Vi tycker det ser positivt ut från kommunens sida och det är bra att man satt igång med ställverksbyggnationerna, säger han.
Persson hoppas att etableringen blir vändningen på den senaste tidens negativa rubriker om konkurser och arbetslöshet i Piteå.
- Det här kan betyda att vi börjar se ljuset i tunneln igen, säger han.